DÀrför fÄr Najwa Alimi Per Anger-priset

Kvinnors rÀttigheter mÄste prioriteras pÄ den internationella politiska dagordningen, skriver Erik Halkjaer och Ingrid Lomfors.

Najwa Alimi fÄr Per Anger-priset.

Najwa Alimi fÄr Per Anger-priset.

Foto: Zan TV

Debatt2019-10-17 09:43
Det hĂ€r Ă€r en debattartikel. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

I dag tar den 25-Ă„riga kvinnorĂ€ttskĂ€mpen och journalisten Najwa Alimi frĂ„n Afghanistan emot Per Anger-priset i Stockholm.
 

Afghanistan Ă€r ett av vĂ€rldens farligaste lĂ€nder för journalister, men ocksĂ„ för kvinnor generellt. I fredssamtalen mellan talibanerna och USA har kvinnors nĂ€rvaro varit ytterst begrĂ€nsad. I mĂ€nnens förhandlingar blir kvinnors rĂ€ttigheter en spelbricka som kan flyttas, bytas ut eller helt enkelt kasseras. Detsamma gĂ€ller pressfriheten och den oberoende journalistiken. 

För den unga afghanska journalisten Najwa Alimi Ă€r varken pressfrihet eller kvinnors rĂ€ttigheter förhandlingsbara. Hon bestĂ€mde sig tidigt för att bli journalist för att rapportera om kvinnors situation, perspektiv och rĂ€ttigheter. Och för att bana vĂ€g för andra unga flickor i ett konservativt samhĂ€lle med kvinnoförtryckande traditioner. 

I dag tilldelas Najwa Alimi Per Anger-priset, den svenska regeringens internationella pris för mÀnskliga rÀttigheter och demokrati.

Detta för att hon med risk för sitt liv sÀtter ljus pÄ afghanska kvinnors kamp och vardag. Och för att hon pÄ sin fritid ger unga flickor en fristad i det bokkafé hon driver. Priset delas ut av Forum för levande historia till minne av diplomat Per Anger och de insatser han gjorde för att rÀdda judar undan Förintelsen.

Najwa Alimi Ă€r reporter pĂ„ den afghanska tv-kanalen Zan TV, den enda kanal i landet som bara anstĂ€ller kvinnliga reportrar och redaktörer. Hon har gjort sig kĂ€nd som en orĂ€dd reporter som tar sig an Ă€mnen andra journalister helst undviker, som social utsatthet, hemlöshet, narkotikaberoende och kvinnors rĂ€ttigheter. Hon har som journalist blivit beskjuten och utsatts för hot. 

I ett land dÀr mÄnga flickor fortfarande gifts bort som barn och dÀr kvinnor hÄlls gömda i hemmet eller bakom heltÀckande klÀder Àr tv-journalist nÄgot av det mest utmanande en kvinna kan bli.

HÀr Àr vÄld mot kvinnliga journalister vanligare Àn mot deras manliga kolleger, enligt Reportrar utan grÀnsers samarbetsorganisation Centret för skydd av kvinnliga afghanska journalister (CPAWJ).

Samtidigt ser allt fler unga afghanska kvinnor journalistiken som en karriÀrvÀg som ger dem möjlighet att lyfta de mÄnga utmaningar som landets kvinnor stÄr inför. De blir dÀrmed förebilder för en ny generation med drömmar om att kunna bidra till sitt lands utveckling pÄ lika villkor som mÀnnen.

Priset för att granska makthavare kan i Afghanistan vara högt. Förra Ă„ret dödades 14 journalister, vilket var mer Ă€n i nĂ„got annat land i vĂ€rlden. I takt med att de kvinnliga journalisterna blir fler och tar mer plats ökar ocksĂ„ hotbilden mot dem. I Afghanistan Ă€r straffriheten för brott mot journalister, liksom övergrepp pĂ„ kvinnor, i stort sett total. 

NÀr kvinnors rÀttigheter och pressfriheten inte bara hotas av vÀpnad konflikt, utan ocksÄ av politiska samtal pÄ högsta nivÄ, krÀvs det fler röster som Najwa Alimi.

SjÀlv sÀger hon att ingenting skulle kunna fÄ henne att sluta kÀmpa, oavsett riskerna.

Ju större motstĂ„nd det finns mot kvinnors rĂ€ttigheter och pressfrihet i andra lĂ€nder, desto kraftfullare mĂ„ste omvĂ€rlden svara. HĂ€r har Sverige ett ansvar att agera motkraft. Det Ă€r viktigt att den svenska regeringen stĂ€ndigt stĂ„r upp för kvinnors rĂ€ttigheter och aktivt sĂ€tter yttrande- och pressfriheten i fokus. 

Det Ă€r vĂ„r uppgift att stödja dem som, likt Najwa Alimi, vĂ€ljer att inte vara tysta. 


 

Ambassadör Per Anger (2001).
Ambassadör Per Anger (2001).
Fakta Per Anger-priset

Per Anger-priset Ă€r den svenska regeringens internationella pris för mĂ€nskliga rĂ€ttigheter och demokrati.


Priset instiftades 2004 för att uppmĂ€rksamma de insatser diplomat Per Anger gjorde under andra vĂ€rldskriget dĂ„ han rĂ€ddade ungerska judar undan Förintelsen. Forum för levande historia har regeringens uppdrag att Ă„rligen dela ut priset.