Lina Makboul har poÀng i att "revolutionen" spÄrade ur

Det pÄstods att SVT-journalisten bedrev en hÀxjakt mot vÄldtÀktsoffer.

Lina Makboul försökte som reporter pÄ SVT:s Uppdrag granskning granska #metoo.

Lina Makboul försökte som reporter pÄ SVT:s Uppdrag granskning granska #metoo.

Foto: Mondial.

Krönika2023-04-09 05:00
Det hĂ€r Ă€r en krönika. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

Varför ska man Àlta mediernas felsteg under metoo, sÄhÀr nÄgra Är efter "revolutionen"? För att det Àr viktigt att lÀra av misstag. SÀrskilt nÀr "alla" har rusat i flock.

NĂ„gon annan slutsats Ă€r svĂ„r att dra nĂ€r man lĂ€ser nyutkomna "Revolutionens första offer – en berĂ€ttelse om en granskning" (Mondial) av journalisten Lina Makboul. Som mĂ„ngĂ„rig medarbetare pĂ„ SVT:s Uppdrag granskning fick hon under metoo i uppdrag att se över mediernas publiceringar. StĂ€mde det som pĂ„stods? Vad lĂ„g till grund för namnpubliceringar? Varför kunde en reporter som ena stunden hade delat inlĂ€gg av Cissi Wallin, som med sin namnpublicering av Fredrik Virtanen ansĂ„gs ha startat svenska metoo, i nĂ€sta stund skriva en artikel i Ă€mnet? 

Men ansvariga mediechefer eller journalister var inte sĂ€rskilt pigga pĂ„ att fĂ„ kritiska frĂ„gor. "Journalister visade sig vara sĂ€mre Ă€n andra makthavare pĂ„ att stĂ€lla upp pĂ„ intervjuer nĂ€r de sjĂ€lva skulle nagelfaras", konstaterar Lina Makboul. 

I stÀllet hamnade hon sjÀlv i skottgluggen.

Varför ville hon ens stÀlla frÄgor till kvinnorna? Det pÄstods att hon bedrev en hÀxjakt mot vÄldtÀktsoffer.

NĂ€r Cissi Wallin vĂ€l stĂ€llde upp pĂ„ att intervjuas av Uppdrag granskning tappade Makboul fattningen under tv-intervjun. Hon beskriver hur hon direkt insĂ„g att hon ”gjort bort sig” och var ”sĂ„ förbannad” pĂ„ sig sjĂ€lv. Wallin spred dĂ€refter filmklipp frĂ„n intervjun i sociala medier. Kommentarerna om Makboul var inte nĂ„diga: ”SĂ„ vidrig reporter”, ”monster”, ”skrĂ€cködla den dĂ€r Lina”. Helst skulle ”satkĂ€rringen” dö, nĂ„gon ville ”klubba henne i huvudet”. En kvinna hörde av sig och frĂ„gade Makboul hur det kĂ€nns att "vara en marionettdocka pĂ„ UG-redaktionen?”, varför det för henne Ă€r viktigt att ”trampa pĂ„ kvinnor bara för att fĂ„ bekrĂ€ftelse av mĂ€n”. Folk skrev ”skĂ€ms könsförrĂ€dare”. 

Men det var inte mina arbetsmetoder som var felet, skriver Makboul. Det var metoo som skulle ”fredas frĂ„n granskande journalistik”, och den som inte stĂ€mde in i kören skulle krossas. Makboul benĂ€mner det som ”masspsykosen".

GranskningsnĂ€mnden fick in 2187 anmĂ€lningar mot Uppdrag gransknings program om metoo, som dĂ€rmed blev det mest anmĂ€lda programmet i SVT:s historia. Till slut kom Ă€ven Pressombudsmannens och Pressens opinionsnĂ€mnds beslut: Tidningar fĂ€lldes för tio metoo-publiceringar. 

Makboul döljer inte sina missar och svagheter i boken. Det skvĂ€tter kaksmulor och sveps vin, hon kallar folk "as" och vĂ€rre ord, har en "shitlist" och skĂ€ller ut folk pĂ„ mediefester. Även inflytelserika kĂ€ndisar och mediechefer – som hon kritiserar i boken – borde kunna erkĂ€nna missar. 

Som Anne Sofie von Otter, Ànkan till den tidigare teaterchefen Benny Fredriksson, sÀger till Makboul: Vad Àr det för fel pÄ att sÀga att man har gjort fel? Fredriksson mÄdde sÄ dÄligt av "metoo-journalistiken" att han inte orkade leva.

The New Yorker arbetade noggrant och i tio mÄnader med granskningen av Hollywoodmogulen Harvey Weinstein, pÄpekar Makboul. Publiceringarna i svenska medier var nÄgot annat.

"Revolutionens första offer" pÄminner om vikten av att kritiskt granska pÄstÄenden. Allt Àr inte alltid hur det först har verkat. Den pÄminner vidare om att publiceringar kan fÄ förödande konsekvenser. Om att man ska ses som oskyldig tills motsatsen Àr bevisad. Och om hur viktigt det Àr att vara omgiven av kloka personer.

Det var pĂ„ hĂ„ret att Makbouls chefer skickade ut ett pressmeddelande som kastade henne under bussen. 

Hennes bok borde skickas till varje mediechef i landet.