Tonåringar döms för explosion i Uppsala

Två tonårspojkar döms för att ha detonerat en hemmagjord sprängladdning som hördes i stora delar av Uppsala.

Den hemmagjorda sprängladdningen var omlindad med ett blått rep.

Den hemmagjorda sprängladdningen var omlindad med ett blått rep.

Foto: Ur polisens förundersökning

Brott & Straff2019-10-01 14:38

Explosionen skedde en kväll i juni i år. Flera Uppsalabor som hört smällen eller sett rökpelaren från ett grönområde i Gränby  ringde SOS Alarm.  Polispatruller och bombtekniker sändes till platsen. Två pojkar under 18 år greps senare på natten. Inga personer skadades av explosionen.

Båda pojkarna åtalades och erkände att de låg bakom detonationen. Enligt pojkarna ville de fira sommarlovet och trodde att de fått tag på en hemmagjord smällare eller ett slags fyrverkeri. De hade inte som syfte att orsaka några skador och valde därför en hage i närheten av Gränbystaden och höll uppsikt på platsen vid explosionen.

Tingsrätten dömer nu båda till 70 timmars obetald ungdomstjänst för brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor. Enligt domen är det klarlagt att de tog en medveten risk när de hanterade, transporterade och detonerade den hemmagjorda sprängladdningen. Domstolen konstaterar att explosionen var "synnerligen kraftfull" och hade kunnat orsaka stor förödelse. Det faktum att ingen skadades och att pojkarna agerade för att förhindra skador är förmildrande omständigheter. 

En vuxen person skulle ha dömts till fängelse i 4-5 månader, enligt tingsrätten. Eftersom pojkarna är unga blir straffet ungdomstjänst. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!