"Hade velat fortsÀtta grÀva mer i det hÀr"

Hans första sÀsong som huvudtrÀnare slutade med en stabil elfteplats. Nu berÀttar Mirza Jelecak om sÀsongen, framtiden och sitt bÀsta taktiska drag.

Mirza Jelecak har precis slutfört sin första sÀsong som allsvensk huvudtrÀnare.

Mirza Jelecak har precis slutfört sin första sÀsong som allsvensk huvudtrÀnare.

Foto: TT/Arkiv

Fotboll2019-11-10 08:00

Kim Bergstrand har suttit i stolen de senaste sju Ären. Efter sÀsongen 2019 Àr det dock Mirza Jelecak som sÀtter sig ner med UNT för att summera sin första sÀsong som huvudtrÀnare för Sirius.

– Upp och ner absolut, men med ett gott slut och en höst dĂ€r jag verkligen kĂ€nde att vi tog steg och började sĂ€tta nĂ„got. Jag pratade med nĂ„gon spelare hĂ€romdagen och sade att det var synd att sĂ€songen tog slut nu för man hade velat fortsĂ€tta att grĂ€va mer i det hĂ€r, men sĂ„ Ă€r det, sĂ€ger Jelecak pĂ„ den stora frĂ„gan om hur han ser pĂ„ sĂ€songen.

Nöjd?

– Riktigt nöjd kan man inte vara som fotbollstrĂ€nare, det finns alltid saker som man kan förbĂ€ttra. En stabil sĂ€song skulle jag vilja sĂ€ga till slut. 

Jelecak lyfter fram truppens instÀllning. Av sÀsongens 30 matcher förlorade Sirius över hÀlften, 17 stycken, och slÀppte dÀrtill in en hel del mÄl.

– Jag Ă€r glad och stolt, framför allt imponerad över hur spelarna har tacklat det för vi har Ă€ndĂ„ gĂ„tt in i en sĂ€song dĂ€r vi spelat 30 matcher och förlorat majoriteten av dessa. Det Ă€r jobbigt för en grupp, för individer. Hur de har tacklat det, hur de har stĂ„tt upp och trĂ€nat pĂ„ ett fantastiskt bra sĂ€tt. Stor eloge till spelarna Ă€ven under de tuffa perioderna dĂ„ vi inte fick med oss sĂ„ mĂ„nga poĂ€ng och slĂ€ppte in lite för mĂ„nga mĂ„l. De hittade sĂ€tt att hitta ny energi, bli bĂ€ttre och pusha varandra. Det visade sig under hösten nĂ€r det kom fram.

Vad hade ni kunnat göra för att klÀttra nÄgra placeringar i tabellen?

– Man Ă„terkommer alltid till det, men vi hade behövt en större kontinuitet pĂ„ spelarsidan och fĂ„ alla friska. Det Ă€r en av nycklarna, sedan har det varit ett lag som har haft Kim och ”Tolle” under mĂ„nga sĂ€songer och det blir lite förĂ€ndringar nĂ€r vi kom in. Det blir en liten omstĂ€llning för spelarna vilket ocksĂ„ tar lite tid. Jag tycker Ă€ndĂ„ att vi vĂ€xte under hösten Ă€ven om vi inte gjorde fantastiska resultat sĂ„ tycker jag att spelet och prestationerna var klart stabilare. 

Kontinuitet var det. Trots att Sirius inte varit lika skadebenĂ€gna som tidigare sĂ€songer sĂ„ har Ă€ndĂ„ flera tongivande spelare saknats. Daniel Jarl missade hela vĂ„ren, Stefano Vecchia stora delar av sĂ€songen och det kanske mest kĂ€nnbara: Robert Åhman Persson spelade bara sĂ€songens tre första matcher innan en knĂ€skada avslutade hans Ă„r.

– Han betyder en hel del i framför allt sitt sĂ€tt att vara och den fotbollsspelare han Ă€r, de erfarenheter han har. Hans ledarskap och egenskaper Ă€r nĂ„got vi vĂ€rderar högt sĂ„ det var ett minus, sĂ€ger Jelecak som hoppas att ”RĂ„p” Ă€r Ă„ter lagom till uppstarten i januari.

En annan som dragits med skador, men Ă€ndĂ„ spelat Ă€r Sam Lundholm. Just nu övervĂ€ger Lundholm en operation av sin skadade hĂ€l. 

– Jag tror att det har pĂ„verkat honom mer Ă€n vad vi tror eftersom han har fĂ„tt hack i trĂ€ningen hela tiden. Hade han haft mer kontinuitet i trĂ€ningen hade han gjort en Ă€nnu bĂ€ttre sĂ€song. Det Ă€r synd, men han har verkligen bitit i och kĂ€mpat. 

SĂ€songen har, som Jelecak var inne pĂ„, varit bĂ„de upp och ned för Sirius. Man inledde sĂ€songen optimistiskt med tvĂ„ raka segrar och sedan en fin insats mot AIK pĂ„ Nationalarenan trots förlust. FrĂ„n Mirza Jelecak och Henrik Rydströms första match som huvudtrĂ€nare och en bra bit in i vĂ„ren var det en 3–4–3-uppstĂ€llning som gĂ€llde. Drygt tio omgĂ„ngar in i sĂ€songen valde man dock att Ă„tergĂ„ till fyrbackslinje.

– Det finns en historik i Sirius av att spela fyrbackslinje dĂ€r spelarna kĂ€nner mer trygghet individuellt. Det gjorde sitt och dĂ„ har vi fortsatt med det. 

Hur ska ni spela nÀsta sÀsong?

– Det beror pĂ„ massa saker sĂ„ klart, dels Ă€r en av de stora sakerna vilket spelarmaterial man har och förfogar över. Vi har gjort det bra under hösten med nĂ„gon form av 4–3–3 eller vad man ska kalla det, kanske bygga vidare pĂ„ det. Det kan vara en viktig del nĂ€r vi utvĂ€rderar, vi fĂ„r se och jag vet inte.

NÀr SiriustrÀnaren fÄr frÄgan om han kan plocka ut ett taktiskt drag under sÀsongen som han Àr extra nöjd med tÀnker han först ett tag, men hittar relativt snabbt fram till en detalj som man kopierade frÄn en av Hammarbys matcher som man tittade pÄ.

– Vi lĂ€rde oss en del frĂ„n en match som Hammarby spelade om hur vi skulle pressa. Vi gick över mer till den riktningen i vĂ„r förstapress och vĂ„r formation under hösten och den tycker jag har fungerat, inte perfekt för det finns förbĂ€ttringspotential, men rĂ€tt bra.

Jelecak vill inte gÄ in pÄ vilken match det handlar om, men det var Hammarbys motstÄndare som Sirius hÀmtade lite detaljer frÄn.

– Vi sĂ„g att de gjorde sĂ„ och fick bra bett pĂ„ det. Vi har spelartyperna för att göra ett liknande jobb pĂ„ ett liknande sĂ€tt och vi lĂ€rde oss nĂ„got av det. Sedan var det inte sĂ„ revolutionerande frĂ„n det vi gjort tidigare, men en liten justering i vilka spelare som sĂ€tter förstapressen och hur vi förhĂ„ller oss till det. Den tycker vi har fungerat rĂ€tt bra. 

Just nu pĂ„gĂ„r en utvĂ€rdering av sĂ€songen för Sirius del. Tidigare under veckan gick Jelecaks trĂ€narkollega Henrik Rydström ut och sa att ”man inte bara ska fortsĂ€tta för att det finns kontrakt” utan att han vill han en ordentlig utvĂ€rdering, nĂ„got som satte fart pĂ„ spekulationerna.

– Klokt. SĂ„ Ă€r det alltid att vi mĂ„ste utvĂ€rdera saker och se vad som fungerar bra och vad som fungerar mindre bra. Vi hĂ„ller pĂ„ att göra den nu sĂ„ vi fĂ„r titta pĂ„ det.

Tror du att ni trÀnar Sirius nÀsta Är ocksÄ tillsammans?

– Ja. 

Samtidigt ser Sirius över sitt truppbygge inför 2020, ett arbete som frÀmst sportchefen Ola Andersson hÄller i. Exakt vad som ska in Àr inte helt klart, men en position vill i alla fall Jelecak med sÀkerhet förstÀrka.

– Vi kĂ€nner vĂ€l Ă€ndĂ„ att vi skulle behöva fĂ„ in en riktig forward till att börja med. Sedan Ă€r det nĂ„gra andra positioner beroende pĂ„ om spelare blir kvar eller inte som vi dĂ„ kanske mĂ„ste ersĂ€tta eller spetsa till lite grann.

SÀsongen 2019 talade ett tydligt sprÄk. De lagen med bÀst ekonomi i toppen och resten i botten.

GÄr det att utmana högre upp för Sirius?

– Den Ă€r svĂ„r för nĂ„gonstans vet man att det finns en tydlig korrelation mellan ekonomiska resurser och framgĂ„ng i fotboll. Helt klart tror vi att man kan göra mer med mindre resurser, men ska man pĂ„ sikt nĂ€rma sig de lagen sĂ„ mĂ„ste man vĂ€xa ekonomiskt för att kunna fĂ„nga upp bĂ€ttre spelare och vĂ€xa som klubb. Det Ă€r den utmaningen som klubben har, sĂ€ger Mirza Jelecak. 

SiriustrÀnaren under den klassiska presskonfrensen med Malmös Uwe Rösler.
SiriustrÀnaren under den klassiska presskonfrensen med Malmös Uwe Rösler.
Hela intervjun

Lyssna pĂ„ hela intervjun med Mirza Jelecak i UNT:s podcast Are You Sirius? som finns pĂ„ UNT.se samt pĂ„ iTunes/Acast/Spotify. DĂ€r utvecklar Jelecak sina svar och berĂ€ttar Ă€ven om det första Ă„ret tillsammans med Henrik Rydström, vĂ€rvningsarbetet, sin syn pĂ„ spelarutveckling och varför spelare som Jesper Arvidsson, Henry Offia och Abdul Razak varit utanför truppen och om de har nĂ„gon framtid i klubben. Jelecak berĂ€ttar Ă€ven om Ă„rets mĂ„lvaktssituation, Petter Hansson samt hyllar supportrarna. 

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!