Sedan starten i mitten av 1930-talet har Eldfesten i Österbybruk hunnit bli en anrik tradition på orten. Vad som började som en högtidlig avslutning på simskolan vid Stordammen har förvandlats till ett praktfullt firande med fackelsim, dans, artistuppträdanden, fyrverkerier, tivoli och lysande ljuskronor.

Med mer än 30 års erfarenhet av fackelsimmet tar Claes Pettersson från Österby simbadsförening i år steget till att bli ordförande för Eldfesten.

– Men jag kommer inte kunna hålla mig från att vara med i fackelsimmet också, säger ordföranden.

Artikelbild

| Scen på vattnet. Den så kallade flytscenen bakom ordföranden kommer att fyllas med artister.

I vanlig ordning sker festligheterna under den andra helgen i augusti, men för första gången anordnas Eldfesten under fredag till lördag istället för lördag till söndag.

– Förslaget kom upp och vi kände för att testa något nytt. Vi hoppas på större publik med den här förändringen, säger Claes Pettersson.

Fredagen den 11 augusti intar artisterna Nanne Grönwall och Mammas pojkar flytscenen vid Simbadets camping. På lördagen anordnas barnaktiviteter, då mellan klockan 12 och 15.

– Sen blir det mer ungdomligt, säger Claes Pettersson och syftar på artisterna Två blyga läppar, Moderna tider och Hebybandet Bröderna Brööl.

Riskerar arrangemanget att bli mer stökigt med flytten till fredag och lördag?

– Nej, jag tror inte det. Många har redan börjat jobba, så jag tror att fredagen kan bli en stilla familjekväll för barnen, då det ju också är lite mer barnvänliga artister som uppträder.

Ett 50-tal personer har den senaste tiden arbetat ideellt med alla förberedelser inför festligheterna.

– Det tar tid att plocka ihop allt. Vi har ett antal personer som tar semester en vecka för att jobba ideellt med Eldfesten, säger Claes Pettersson.

Förra året låg besökarantalet på över 3 000 personer totalt. Enligt ordföranden försöker man från arrangörshåll att nå ut till en ny publik.

– Vi försöker bredda oss. Med de förfrågningar vi har fått om Två blyga läppar märker jag att det kommer mer folk utifrån. Så man får titta på vad man bokar in för artister för att bredda publiken, säger Claes Pettersson som berättar att styrelsen ska utvärdera ändringarna av programmet efter årets eldfest är till ända.

– Jag tror att första året som ordförande handlar om att lära sig hur det fungerar, och sen tänka till hur det ska kunna bli bättre.

Claes Pettersson hoppas också på hygglig badtemperatur inför fackelsimmet.

– Förra året var det 14 grader. Men det räcker med en vecka med fint väder, för dammen är så grund.