Eldfesten vid Simbadets camping i Österbybruk är en tradition med gamla anor. Det började som en högtidlig avslutning på simskolan vid Stordammen på 1930-talet, men har kommit att bli ett stämningsfullt firande med stora artister på flytscenen.

I år var det premiär för Eldfesten på en fredag. Tidigare har lördag samt söndag varit standard. På fredagskvällen var himlen klarblå och en rätt svag bris från söder fläktade skönt.

När Nanne Grönwall och Mammas pojkar intog flytscenen vid 21.30-tiden, fanns det ganska många lediga sittplatser. Men folk strömmade fortfarande till festområdet och framåt klockan 22 var det relativt fullt i bänkraderna.

Artikelbild

| Eldfesten år 2017 i Österbybruk. Till höger Nanne Grönwall på flytscenen i Stordammen, tillsammans med Mammas pojkar.

Ungdomarna Mousomi Dey, Alunda och Molly Tomtex, Östhammar, hade tagit sig till Eldfesten framför allt för att njuta av vattenshowen och fyrverkerierna.

– Jag var här förra året också. Det är jättefint när allt lysande kommer upp ur vattnet, sa Mousomi Dey som också gillar Nanne Grönwalls "Håll om mig" och "Svarta änkan".

– Jag köpte hennes skiva när jag var liten.

– Åh, vad gulligt. Jag gillar mer rock och metall. Men jag tror att det här ikväll är mer inriktat på äldre och familjer med barn, sa Molly Tomtex.

Artikelbild

| Mousomi Dey, Alunda och Molly Tomtex, Östhammar, hade tagit sig till Eldfesten framför allt för att njuta av vattenshowen och fyrverkerierna. Men Mousomi Dey gillar Nanne Grönwall också, och är uppvuxen med hennes musik.

Efter att artisterna lämnat scenen var det dags för det många anser är Eldfestens höjdpunkt: fackelsim, gondolfärd och lysande ljuskronor ("Kungen" och "Drottningen") som stiger upp ur vattnet. Showen avslutas alltid med eldhopp och ett storslaget fyrverkeri – med musikackompanjemang.

På lördagen fortsätter Eldfesten. Under eftermiddagen anordnas barnaktiviteter mellan klockan 12 och 15. Senare på lördagskvällen uppträder artisterna Två blyga läppar och Mammas pojkar. Och givetvis upprepas den stora vattenshowen.

Artikelbild

| Eldfesten år 2017 i Österbybruk. Nanne Grönwall på flytscenen.

– Det bästa med Eldfesten är ju fyrverkeriet och det här som lyser i vattnet, och fackelsimmet med för den delen, sa Lennart Lund som är från Österbybruk och själv var med som fackelsimmare i sin ungdom.