Erik Hedman är ordförande i föreningsalliansen som står bakom Oland visar 11-13 augusti vid Olandsskolan i Alunda. Det var ett tag sedan sist.

– Senaste gången var år 2006, innan dess var det vart femte år. Men sedan har det varit vilande. Det kräver mycket jobb och många ideella mantimmar ligger bakom det här, vi i styrelsen började planeringen för 1,5 år sedan, säger Erik Hedman till UNT.

Vad händer i helgen?

– Det drar igång på fredagen vid 16-tiden med en lokal trubadur, deltävling i rikstäckande talangjakten "Stjärnskottet" för unga och senare på kvällen uppträder Dolly Style och Anna Sahlene. På lördag och söndag kommer det att vara ett hundratal företag och ideella föreningar som ställer ut grejer och visar upp sin verksamhet vid mässområdet. Dessutom sker flera uppträdanden med musik och dans och annat.

Hur mycket folk räknar ni med?

– Det är ju ett gratisevenemang och vi vill att så många som möjligt ska komma. Om man ser till våra följare på Facebook kan det handla om mellan 3 000 och 6 000 besökare. Kommer så många är vi jättenöjda. Man kan parkera vid Alunda kyrka, sedan går buss i skytteltrafik till mässområdet.

Ett viktigt syfte med mässan är att visa upp Olandsbygden och alla aktiviteter som finns, inte minst för unga, säger Erik Hedman.

– Området växer så det knakar och det är nära till det mesta. Ett mål är att locka folk att flytta hit eller starta verksamhet här.