Mannen anföll grannen – en man i 70-årsåldern – med kniv och högg honom upprepade gånger mot bröstregionen. Offret lyckades få tag på en skottkärra som han skyddade sig med men föll omkull och hamnade på rygg, medan gärningsmannen fortsatte att rikta knivhugg mot honom. Vid rättegången berättade den angripne mannen att ett av knivhuggen stoppades av en mobiltelefon som han hade i bröstfickan. Offret berättade också att han lyckades få tag på angriparens handled och på så sätt kundedämpa flera av huggen.

En annan man som befann sig i närheten ingrep och slog en planka i huvudet på angriparen som lämnade platsen och senare kunde gripas av polis.

Offret klarade sig med ytliga stickskador, som inte var livshotande. Tingsrätten konstaterar emellertid att knivhugg mot brösttrakten är förenat med livsfara och att offret kunde ha fått livshotande skador. 65-åringen döms därför för mordförsök.

En rättspsykiatrisk utredning har visat att mannen lider av en allvarlig psykisk störning och gjorde så även vid brottstillfället. Han döms därför till rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning. Han ska också betala skadestånd till offret. Vid rättegången medgav mannen att han gjort sig skyldig till misshandel men förnekade att gärningen skulle rubriceras som mordförsök. Mannen har vid två tidigare tillfällen dömts för bland annat misshandel och olaga hot mot grannen.