Enligt Kjell-Åke Ederyd, kommunpolis i Tierp och Älvkarleby, jobbar polisen för fullt med att spåra ägarna till de sju båtmotorerna som hittades i skogen utanför Söderfors.

– Jag har ingen information om vilka ägarna är ännu. Motorerna kan komma från stölder som skett i ett större område och gömts för att transporteras vidare vid ett senare tillfälle, kanske dagtid då det är tryggare än på natten. Det är ett vanligt tillvägagångssätt. I Söderfors hade man lagt dem i skogen och täckt över, säger han.

Statistiskt är juni den månad på året då risken för att bli av med motorer och båtar är som störst. Enligt Kjell-Åke Ederyd så beror det på att marknaden för att köpa och sälja är som bäst då.

– Många har just satt i sin båt, vissa upptäcker att inte allt fungerar som det ska eller behöver en ny motor inför sommaren. Det gör det lättare för tjuvarna att bli av med sitt stöldgods, säger han.

Efter midsommar brukar stölderna minska. Då är båtfolket ute på sjön mer och fler ser till sina båtar. Det gör det svårare att stjäla.

Antalet stölder håller sig på ungefär samma nivå i år som tidigare. Men under den gångna veckan har dock en rad inbrott gjorts i sjöbodar och båthus efter Upplandskusten, från Hargshamn och uppåt. Nyligen stals också en båt med en 60 hästars motor från ett företag i Karlholm.

–  Vi uppmanar speciellt båtägare som har sina båtar på obevakade ställen att se till dem under den här tiden, säger Kjell-Åke Ederyd.