Uppsalapoliser skickas söderut

Efter den senaste tidens många våldsdåd i Malmö får nu polisen i södra Sverige förstärkningar från polisregion Mitt, där bland annat Uppsala ingår.

Efter den senaste tidens grova våldsbrott i Malmö har personal från Uppsalapolisen skickats dit som förstärkningar.

Efter den senaste tidens grova våldsbrott i Malmö har personal från Uppsalapolisen skickats dit som förstärkningar.

Foto: Johan Nilsson/TT

Uppsala kommun2019-11-24 18:01

Polisen uppger på sin hemsida att förstärkningarna är en del av polisens ”Operation Rimfrost". Den inleddes den 10 november och ska pågå i sex månader. Syftet är bland annat att få ner antalet skjutningar och sprängningar samt minska antalet personer i kriminella nätverk.

– Vi har skickat förstärkningar till polisregion Syd, men jag kan av taktiska skäl inte säga något om hur många personer det gäller eller vilka kompetenser de har, säger Uppsalapolisens presstalesperson Jonas Eronen.

De första poliserna från Uppsala skickades i helgen. Enligt Jonas Eronen kommer Uppsalapoliserna att byta av varandra och alltså inte stanna i södra Sverige i sex månader i sträck.

Även i Uppsala sker det skjutningar. Under det senaste halvåret har det dessutom skett ett stort antal bilbränder här. Hur kommer polisarbetet i Uppsala påverkas av att personal skickas söderut?

– Det kommer att uppstå luckor som vi behöver planera för. Vissa arbetsområden kommer kanske att behöva nedprioriteras.

Vilka områden då?

– Det går inte att säga i nuläget. Om det sker kommer det att märkas när vi utvärderar den här insatsen.

Joanna Ljunggren är pressekreterare vid polisens nationella mediecenter. Inte heller hon vill lämna några uppgifter om vilka resurser som polisens Nationella operativa avdelning (Noa) har beslutat att överföra från Uppsala till polisregion Syd.

– Eftersom det är en operativ fråga lämnar vi inga sådana uppgifter, säger Joanna Ljunggren.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!