I tv-klippet här ovanför ser du hur det såg ut tidigt på måndagseftermiddagen i korsningen Sjukhusvägen/Ulleråkersvägen.

LÄS MER: Efter kaoset väntar totalavstängning

– Folk kan inte läsa skyltar. Vi skulle egentligen vilja ha en polis här så att man verkligen kan sätta stopp. De begår ett trafikbrott varje gång de passerar. Titta där efter bussen. Där kommer en bil till som försöker smita förbi tillsammans med den, säger David Morgese, en av trafikvakterna som är utposterade på vägen.

Artikelbild

| Signild Åsberg får råd av Kenneth Mäkinen om vilken väg som är bäst att ta in till Akademiska sjukhuset.

Trafikvakterna finns på plats åtminstone fram till fredag. Om vakterna kommer att finnas där även i nästa vecka på hur väl trafikanterna respekterar avstängningen, som kommer att vara hela vintern till och med sista februari.

Signild Åsberg, som jobbar i övre delen av sjukhusområdet, kommer på cykel och är en av dem som nu får hitta en annan väg till jobbet.

– Det är lite jobbigt eftersom den inre Sjukhusvägen är avstängd också, säger hon.

Efter att ha rådgjort lite med trafikvakten Kenneth Mäkinen bestämmer hon sig för att ta en infart mot sjukhuset närmare Svandammen.

Artikelbild

| En bil lyckas ta sig förbi avstängningen genom att smita med en buss som får passera.

Skälet till att vägen stängts av är att Uppsala Vatten måste flytta en vattenledning i samband med bygget av nya fotbollsarenan vid Studenternas idrottsplats.

Johan Quarfordt, projektledare på Sportfastigheter, säger att avstängningen inledningsvis fungerat som tänkt.

Artikelbild

| Även nerifrån kommer många bilar som tvingas vända när vägen är avstängd.ö

– Det var lindrigare än befarat när jag passerade i morse. Det tar alltid ett antal dagar innan det sätter sig. Men på GC-vägen var det ett förhållandevis litet flöde, så det verkar som om informationen har gått fram, säger han.

Just nu pågår förberedelser för att göra om cykelbanan till körbana för bussar och ambulanser. Trafikvakterna ska sedan ersättas av trafikljus eftersom det är så smalt förbi vägarbetsplatsen att fordonen inte kan mötas.