Samlingspunkten Gränby hjärta invigdes av kommunalrådet Maria Gardfjell (MP) på lördagen. Där finns nu sittmöbler och en liten scen som kommer att kunna användas för evenemang som antingen kommunen eller andra vill arrangera.

Men där finns också odlingslådor med grönsaker och bär, några av dem redan välväxta andra mera i början av etableringsperioden.

En av flera Gränbybor som tog tillfället i akt att titta runt i odlingslådorna var Alf Karlström. De stora lökplantorna väckte hans uppmärksamhet inte minst för att de egna odlingarna på hemmabalkongen inte alls varit lyckosamma när det gäller lök:

Artikelbild

| Hungrig humla fick äntligen äta när hon slapp vara demonstrationsobjekt.

– Det vore bra att kunna odla så här förstås. Men tomater, potatis och gräslök går i varje fall väldigt bra hemma på balkongen, konstaterade han.

Under dagen var det också visning av konstnären Emma Kronvalls skulpturer i parken, och Anna Ehn, intendent för offentlig konst i kommunen, var glad över att kunna berätta för det 15-tal personer som följde hennes rundtur att offentlig konst i stort sett klarar sig bra från skadegörelse och klotter.

Lite senare var det hortonomen Christina Winters tur att berätta om vilken nytta humlor och bin gör som pollinerare. Runt henne samlades såväl barn som vuxna, även om de drog sig något steg tillbaka när hon tog fram små burkar där hon samlat exemplar av de olika pollinerarna för att kunna visa dem.

Fram till 23 september kommer scen och möbler att finnas kvar i Gränby hjärta, och under sommaren kommer fritidsvärdar att ha tillsyn över området och också kunna bistå dem som vill ordna evenemang där.