Det är Skyttorpsdan som på lördagen för åttonde året lockar unga och gamla entreprenadmaskinentusiaster. Två av dem kom från Hammarö i Värmland, och för Rolf Sundin var det tredje besöket medan det var första gången för kamraten Tore Wennerström.

– Det är väldigt mycket go’saker att titta på här, vi har ju arbetat med sådana här maskiner, sade Rolf Sundin innan han och kamraten lämnade Maskinhistoriska föreningens bokbord efter att ha tittat i flera av manualerna till gamla maskiner som Kalle Svalborg från Stockholm tillhandahöll.

Utanför hade Claes Nilsson som sedan 1983 samlat in alla motormuseets gamla maskiner och traktorer just avslutat demonstrationen av hur en Ruston Bycyrus från 1956 startas, till publikens förnöjelse.

Artikelbild

| Claes Nilsson demonstrerar hur Ruston Bycyrus -56 startas, trycket är ännu inte tillräckligt högt i startmotorn.

– Vi ville att Skyttorpsborna skulle få visa upp och känna sig stolta över sin hemby, därför startades Skyttorpsdan. Här finns maskiner, veteranmopeder, gamla amerikanare, kafé som serverar radiokaka, ponnyridning, hoppborg … kort sagt något för alla åldrar, och all anledning att vara stolta, sade Susanne Friman Vestlund och Susanne Andersson som tillsammans med Stefan Ekberg är huvudansvariga för arrangemanget.