Meteorregnet Perseiderna är en återkommande höjdpunkt för astronomer, men kan avnjutas av vem som helst som vill få en glimt av himlavalvets storhet. Skådespelet är redan i full gång men bedöms nå sin kulmen sent på lördagskvällen, enligt tidskriften Populär astronomi. Stjärnfallen fortsätter sedan ända fram till den 15 augusti, innan årets stora meteoruppvisning är över.

Det krävs egentligen bara en mörk och molnfri himmel för att kunna se stjärnprakten. Men det kan å andra sidan vara lättare sagt än gjort. För Upplands del ser det dystert ut, åtminstone för lördagskvällen. I skrivande stund, på torsdagskvällen, spår SMHI en mulen kvälls- och natthimmel över hela länet. Den som följer astronområdet att lägga sig raklång på marken och blicka uppåt riskerar dessutom en rejäl våtbehandling - prognosen pekar på regn.

Men även om kvällshimlen är klar så kan det just i år sätta streck i planerna. Ljuset från månen, som var i sin fullaste prakt här om dagen, riskerar att överglänsa det fallande stjärnstoftet. Tipset för invånare i landets södra halva är därför att använda timmarna före månens uppgång till att skåda Perseiderna. I norra halvan rekommenderas i stället att hålla sig uppe mellan klockan 1 och 2 på natten, trots månskenet. Förutsatt, som sagt, att inte molnen skymmer hela härligheten.

Artikelbild

| Stjärnfall. Senare i veckan är chansen stor att se det.

Perseiderna är enligt Nationalencyklopedin en meteorström av stoftkorn som är den mest observerade på norra stjärnhimlen. När jorden passerar genom meteorströmmen syns den på stjärnhimlen som ett stjärnfallsregn. Under gynnsamma förhållanden kan 40-60 meteorer ses varje timme.