Om det finns en vilja finns det ett sätt. Det bevisades av oseriösa hantverkare när de körde bredvid – istället för under – portalen som är avsedd att stoppa dem att köra in på parkeringsplatsen vid Råbergshallen.

Först i fredags kom de oseriösa hantverkarna till Sigtuna kommun för denna sommar. De valde att att bosätta sig på parkeringsplatsen vid Råbergshallen i Rosersberg.

Men där finns i år en portal med en höjd på 2,2 meter - vilken ska göra att de som vill ockupera parkeringarna inte kan köra in med sina husvagnar och diverse arbetsfordon, enligt Marie Axelsson (S), ordförande i kultur- och fritidsnämnden, ur en tidigare artikel i Sigtunabygden.

Artikelbild

| Ronnie Lundin (S) och Marie Axelsson (S) vid en trafikportal.

Sådana nya trafikportaler finns även vid Steningebadet i Steninge och vid Sjudargårdsbadet i Sigtuna. De invigdes i början av juni.

Så hur kom hantverkarna ändå in på p-platsen?

– Portalen är ganska verkningslös, det gick att åka bredvid den, säger kommunpolisen Jonas Junered.

Med hjälp av bra information från allmänheten och Sigtuna kommun mobiliserades ett par patruller till platsen.

Artikelbild

| Råbergshallen i rosersberg.

– Hantverkarna var aggressiva. Men genom ordningslagen och hot om bortforsling med hjälp av bärgare kunde polisen avvisa dem från platsen.

Oseriösa hantverkare som belägrar allmänna parkeringsplatser i Sigtuna kommun leder till problem med nedskräpning, vilket gör att kommunens städkostnader blir höga.

De som bosätter sig på parkeringarna använder också ofta en aggressiv marknadsföring, lurar husägare och riktar in sig på äldre personer, enligt Jonas Junered.

Han berättar om fall i andra kommuner där hantverkarna gjort hembesök för att erbjuda sig att till exempel byta tak - som de själva har haft sönder.

Och det har hänt att villaägare utsatts för påtryckning av hantverkarna som krävt mer betalt för jobb de påstår sig ha utfört.

– Vi uppmanar folk att vara vaksamma och rapportera om dessa oseriösa hantverkare, säger Jonas Junered.

Läs mer:

Portaler stoppar oseriösa hantverkare