Siriustalangen fÄr ett förmanande finger

Nisse Bergström har blivit en publikfavorit bland mÄnga Siriussupportrar, men nu sÀtter trÀnaren Esa MÀttÀÀ upp ett förmanande finger: Man kan inte vara överallt, dÀr uppe, dÀr nere, till höger och till vÀnster.

Nisse Bergström under en av Sirius trÀningar i Relitahallen. Han Àr en fantastisk skridskoÄkare men trÀnaren Esa MÀÀttÀ sÀtter ocksÄ upp ett förmanande finger.

Nisse Bergström under en av Sirius trÀningar i Relitahallen. Han Àr en fantastisk skridskoÄkare men trÀnaren Esa MÀÀttÀ sÀtter ocksÄ upp ett förmanande finger.

Foto: HĂ„kan Lundh

Bandy2019-11-01 08:00

Bergström Àr bara 22 Är och betraktas fortfarande som ung i bandysammanhang. Han Àr spelaren med den underbara skridskoÄkningen, spelaren som har förmÄgan att utmana och kanske göra det ovÀntade pÄ isen.

– Han Ă€r oberĂ€knelig pĂ„ gott och ont. OberĂ€knelig för motstĂ„ndarna men ocksĂ„ för de egna spelarna. Han Ă€r inte lĂ€tt att spela med alla gĂ„nger, sĂ€ger Esa MÀÀttĂ€.

SiriustrÀnaren hymlar sÀllan med sina Äsikter.

– I dagens bandy handlar det om att förstĂ„ sin roll. Nisse Ă€r inte dĂ€r Ă€n, konstaterar MÀÀttĂ€.

Men hur det Àn Àr med den saken sÄ Àr Siriusspelaren med den sittande Äkstilen en sevÀrd lirare. Inte som teknikern Andreas Eskhult eller passningsgeniet Lars Fall, men som en gudabenÄdad skridskoÄkare.

– Jag Ă€r ingen supermĂ„lskytt men bra pĂ„ att sĂ€tta andra i lĂ€gen. Jag trĂ€nar mycket pĂ„ att fĂ„ till ett bĂ€ttre skott, att man kan sĂ€tta dit bollen Ă€ven i ett halvbra lĂ€ge, sĂ€ger Bergström.

Sirius har gjort en bra försÀsong, men det har Àven de troliga konkurrenterna i mitten/botten av tabellen. Exempelvis AIK som har imponerat.

– Det kommer att bli en intressant och jĂ€mn serie, i alla efter Villa, Edsbyn och BollnĂ€s. Det kan gĂ„ hur som helst, alla kan slĂ„ alla och jag hoppas att vi kommer lĂ€ngre fram Ă€n i fjol.

Givetvis finns det drömmar om slutspel i Sirius och hos Nisse Bergström.

– Att fĂ„ spela en Ă„ttondelsfinal hemma pĂ„ Studan, det skulle vara hĂ€ftigt.

Bergström tycker att Sirius ser bÀttre ut den hÀr hösten jÀmfört med 2018, och han ser sig sjÀlv som en bÀttre bandyspelare, bÀttre trÀnad Àn tidigare. DÀr finns nyförvÀrvet Ted Haraldsson och sÄ förstÄs den finska kvartetten med Teemu MÀÀttÀ och Markus Kumpuoja i spetsen.

Men trots att det pratas en del finska i laget sÄ har Nisse Bergström inte snappat upp mÄnga ord. Eller inga alls skulle man nog kunna sÀga.

– Anton (Andersson, mĂ„lvakten) har lĂ€rt sig finska, sĂ€ger Bergström med ett leende samtidigt som Tuomas Liukkonen sitter bredvid och skakar pĂ„ huvudet:

– Anton, han bara snackar skit!

Men sÄ plötsligt briljerar Andersson med en hel mening som i alla fall lÄter som finska. Och jodÄ, det Àr faktiskt finska, som översatt till svenska blir "jag Àr mÄlvakt."

Det sÀgs att just Tuomas Liukkonen Àr den roligaste spelaren i truppen. Lite otippat mÄste sÀgas. Han upplevs nog utifrÄn som bÄde blyg och lÄgmÀld.

– Han har sĂ„dana sköna kommenterar, riktiga oneliners. Det Ă€r han, William Liw och Oscar Qvist. Men Tuomas Ă€r bĂ€st nĂ€r han bara dyker upp med sina kommentarer. Det Ă€r varje dag.

NÄgra exempel pÄ Liukkonens humor fÄr vi dock inte den hÀr gÄngen, men det kanske kommer under sÀsongen.

PÄ fredag Àr det seriepremiÀr, Sirius möter VÀsterÄs SK pÄ bortaplan.

– En tuff men kul premiĂ€r. Vi ska Ă„ka dit för att försöka fixa tvĂ„ poĂ€ng, sĂ€ger Bergström, som – om han tvingas vĂ€lja –  helst vinner mot Hammarby pĂ„ Zinkensdamm Ă€ven om seger i ABB Arena sĂ€kert ocksĂ„ skulle smĂ€lla högt.

– Det brukar alltid vara skön stĂ€mning pĂ„ Zinken och just nu spelar min barndomsvĂ€n i Hammarby och dĂ„ blir det extra hĂ€ftigt, sĂ€ger Bergström och syftar pĂ„ David ThorĂ©n.

Huruvida Bergström ingÄr i en startelva lÀr vi fÄ se.

– Det gĂ€ller att anpassa sig. De unga killarna Ă€r vana vid att Ă„ka hur de vill pĂ„ isen, men nu möter vi vĂ€rldsspelare. Man kan inte vara överallt, dĂ€r uppe, dĂ€r nere, till vĂ€nster och till höger, sĂ€ger Esa MÀÀttĂ€, som faktiskt sĂ€ger att Nisse Bergström Ă€r lite rysk i sitt sĂ€tt att spela bandy.

– Han tĂ€nker offensivt nĂ€r han spelar defensivt, sĂ„ pĂ„ det sĂ€ttet Ă€r han lite rysk i sitt spelsĂ€tt.

SiriustrÀnaren ser potentialen i Bergström, men Àr ocksÄ kritisk. Konstruktivt kritisk ska tillÀggas.

– Nisse har haft svĂ„rt att anpassa sig och om han bromsar in vĂ„rt spel sĂ„ kan han inte ha en stor roll, men han har mĂ„nga goda sidor och egenskaper.

För att Sirius ska ta ytterligare ett kliv, och pÄ allvar blanda sig i slutspelsstriden, sÄ vet Nisse Bergström vad som krÀvs:

– Vi mĂ„ste bli jĂ€mnare. Förra sĂ€songen kom vi in i perioder i spelet nĂ€r vi slog bort sex passningar i rad och dĂ„ slĂ€pper vi in mĂ„nga mĂ„l. Det Ă€r framförallt jĂ€mnheten som vi behöver bli bĂ€ttre pĂ„.

En sak Àr Bergström sÀker pÄ: Blir det seger mot VSK sÄ kommer Anton Andersson, Markus Kumpuoja och sÄ han sjÀlv att dra igÄng segersÄngen och firandet i bussen.

Nisse Bergström har spelat mest ytterhalv men Àr numera mittfÀltare.
Nisse Bergström har spelat mest ytterhalv men Àr numera mittfÀltare.
SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!