Sedan Sirius debut i högsta serien, säsongen 2009/10, har det totalt har det spelats 15 derbymatcher mellan Uppsalaklubbarna i superligan. Henrik Stenberg har bara missat en, vad han kan minnas. Det var förra säsongens första möte och han var avstängd efter en incident i Champions Cup-spelet.

Att Stenberg funnits med under alla år betyder det ju att han fått många chanser till att göra poäng, men det är han långtifrån ensam om. Men han är ensamt majestät när det handlar om poängproduktion. Med sina tolv gjorde mål och 15 assist är han långt före tvåorna, lagkompisen Mattias Samuelsson och Sirius Johan Eriksson på 16. Det visar UNT:s unika granskning.

– Det där hade jag ingen aning om. Men det är ju kul så klart, säger han när siffrorna presenteras för honom.

Artikelbild

Vad är din förklaring till att du sticker ut i statistiken?

– I viktiga matcher är det viktigare för mig att göra poäng. Att göra en massa poäng mot lag som tidigare Järfälla eller nu Höllviken betyder inte lika mycket. I matcher mot Sirius eller Falun tänder jag till lite extra. Det är dessutom mer folk på läktarna och även om det är tre poäng på spel i varje match är det ju mycket viktigare att slå Sirius än att slå Höllviken.

Du som har lite perspektiv, hur ser du på derbyna över tid?

– Derbyn var av en helt annan karaktär i början, innan de (Sirius) åkte ur (efter säsongen 11/12). Då var det derby. Många av spelarna i Sirius hade tidigare spelat i Storvreta och det var mycket prestige. Det var nytt på derbyn och de kom underifrån och skulle slå sig fram. Det fanns andra karaktärer i lagen och man snackade om matcherna två veckor innan.

Artikelbild

| Derbyduell mellan Henrik Stenberg och Siriusmålvakten Petter Nilsson.

Det kan låta lite som att Stenberg tycker att värdet på derbyna devalverats en aning, men så är det inte riktigt.

– Det är fortfarande en större match och en större publikmatch än andra. Det är fortfarande en jäkla prestige och man vill inte komma till jobb eller skola dagen efter och få frågan: "Är Sirius bättre?".

Artikelbild

Förra säsongen var den första då det spelades tre matcher mellan Uppsalarivalerna under en och samma säsong i stället för två. Storvreta tog då två enkla derbysegrar, 7–3 och 9–4, medan Sirius knep en med uddamålet, 5–4. Totalt har Storvreta vunnit nio derbyn, ett har slutat oavgjort och Sirius har vunnit fem. Det är ändå en rätt bra utdelning för blåsvart med tanke på Storvretas framgångar, med bland annat fyra SM-guld, under perioden.

– Kollar du även i andra sporter brukar derbyn vara svåra för det bättre laget, säger poängkungen som fortfarande dras med gamla skadebekymmer som hämmar honom.

Artikelbild

– Men så länge jag spelar säger jag inget. Det är inte så mycket att klaga över.

Förra säsongen var han sexa i superligans poängliga med imponerande 32 mål och 29 assist. Årets hittills korta säsong har inte bjudit på massor av Stenberg-poäng så här långt men kanske är det dags nu, det vankas ju derby.