Spektakulär sträcka på asfalt i Bresontrofén

Årets största rallyhändelse i Uppland. Nästan 130 ekipage är anmälda till Rasbos Bresontrofén som ingår i Sverigecupen och som har tävlingscentrum på Tierp Arena.

Patrik Åhman, här plåtad under en av SM-tävlingarna i Uppsala, gör en tillfällig (?) comeback när Bresontrofén avgörs med tävlingscentrum på Tierp Arena.

Patrik Åhman, här plåtad under en av SM-tävlingarna i Uppsala, gör en tillfällig (?) comeback när Bresontrofén avgörs med tävlingscentrum på Tierp Arena.

Foto: Sven-Olof Ahlgren

Rally2019-09-13 15:33

Bresontrofén ingår i både Sverigecupen (den näst sista deltävlingen) och i Upplands DM. Det är sex sträckor på totalt lite mer än fem mil som ska köras på lördagen. Den första och sista sträckan har start och mål vid Tierp Arena och består mestadels av asfalt, som är mycket ovanligt på svenska tävlingar.

Men några asfaltsdäck är inte tillåtna.

– Av rättvise- och kostnadsskäl. Det kostar mycket att byta däck och då blir det lite snett, säger Tord Janervik, som är tävlingsledare för Bresontrofén.

Om Sverige ska få fram rallyförare av internationell klass bör man nog tävla betydligt mer på asfalt. Nere  i Europa tävlas det nästan uteslutande på asfalt, men det är en annan historia ...

Det är alltså ett stort startfält –  127 förare är anmälda. Favorit i den "största" klassen, fyrhjulsdrivet, bör nog Stig Andervang vara. Han tävlar för Rimo men tillhörde tidigare Almunge. Han kan faktiskt säkra totalsegern i Sverigecupen (4wd) trots att det återstår en deltävling.

Start- och mål blir på Tierp Arena, där även den första och sista (sjätte) sträckan körs. De andra avgörs i Smedby, Flymyra, Hillebola och Fagerdal. Sammanlagt blir det drygt fem mil, men transportsträckorna är förhållandevis långa så publiken kan hinna med att förflytta sig mellan sträckorna.

Bland övriga upplänningar gör Patrik Åhman en intressant comeback. Han kör en tvåhjulsdriven Opel Corsa och kan säkert hävda sig även om rattrostigheten säkert blir påtaglig. Eftersom det är en hemmatävling, som även ingår i DM, så finns det massor av uppländska ekipage anmälda.

Exempelvis kommer syskonen Sarah och Julia Nilsson från Rasbo MK till start i Grupp E. De råkade ut för en rejäl krasch i Filmsprinten tidigare i år, men har fått ordning på grejerna. Håll utkik efter en VM Golf ...

Första bil på första sträckan är klockan halv tio. Flymyrasträckan (ss3) startar klockan kvart över elva och sedan är det ett längre serviceuppehåll på Tierp Arena (30 minuter för själva servicen) innan Hillebolasträckan (ss4) startar med första bil klockan 13.36. 

Det här blir årets tredje DM-deltävling efter de inställda vinterrallyna. Sedan återstår DM-tävlingarna i Sigtuna och Enköping innan mästerskapet kan summeras.

Johan Wesslén, Film, toppar DM för fyrhjulsdrivet medan Tobias Johansson, Film, och Roine Björk, Rasbo, delar ledningen i tvåhjulsdrivet.

Karta: Tierp Arena
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!