Nyligen gick bostadsbolaget Wallenstam, med hyreslägenheter i bland annat Uppsala, ut med meddelandet att man från och med årsskiftet inför rökförbud i sina nybyggda bostäder. Både inomhus, på balkonger och vid fastighetens uteplatser blir det rökförbud. Tidningens läsare är nästan genomgående positiva i sina omdömen och kommentarer på UNT:s Facebooksida. Framför allt är det grannarnas rökning på balkonger som man vill slippa.

"Jag tycker att alla bostadsbolag skulle förbjuda balkongrökning", skriver Ann-Marie Hammarstedt i en kommentar till artikeln.

"Jag får ofta stänga balkongdörren pga rökande grannar", skriver Ulrika Löfqvist.

Erik Stenviken håller inte med fullt ut: Det är inte lätt att vara rökare idag. Jag röker inte men jag tycker förbuden är lite överdrivna, skriver han.

Elin Backvall och Fredrik Larsson efterlyser båda att Uppsalahem följer efter. Några sådana planer finns dock inte i dagsläget. Uppsalahem har ett antal rökfria bostäder, men har i dagsläget inga planer på en utökning av dessa.

Inte heller Rikshem, en annan stor aktör på Uppsalas hyresmarknad, har rökförbud på agendan.

"Rikshem har inte något förbud mot rökning inskrivet i sina hyresavtal för nyproducerade lägenheter och just nu är det inget som vi tittar på. Dock inte sagt att det inte skulle kunna bli aktuellt framöver", skriver Rikshem i ett mejl.