Polens abortlagstiftning Àr en skamflÀck för EU

SÄ lÀnge Polen inte respekterar abortrÀtten, borde landet inte fÄ EU-medel, skriver Simona Mohamsson med flera.

Simona Mohamsson, Erik Berg, Mohamad Hassan och Anna Koskela Lundén (samtliga L) vill strypa EU-bidragen till Polen.

Simona Mohamsson, Erik Berg, Mohamad Hassan och Anna Koskela Lundén (samtliga L) vill strypa EU-bidragen till Polen.

Foto: Pressbild/Tom Samuelsson/Dan Pettersson

Debatt2023-09-28 11:00
Det hĂ€r Ă€r en debattartikel. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

I dag, 28 september, Àr det Internationella abortrÀttsdagen. FrÄgan om abort har lÀnge varit i rampljuset och runtom i Europa hörs konservativa röster som vill inskrÀnka den redan begrÀnsade rÀtten. Vi stÄr alla inför ett val nÀsta Är, vill vi ge EU större muskler att straffa lÀnder som förtrycker kvinnor eller vill vi att EU fortsÀtter vara en bankomat Ät dem som förtrycker sin befolkning?

Polen var lĂ€nge det land som kvinnor sökte sig till nĂ€r de var i behov av en abort men inte kunde fĂ„ tillgĂ„ng till den vĂ„rden i sitt eget hemland. Under 1960-talet var den svenska abortlagstiftningen mycket restriktiv. MĂ„nga kvinnor tog sig till Polen med hjĂ€lp av liberalen Hans Nestius för att göra abort. Nu ser verkligheten annorlunda ut: polska kvinnor har fĂ€rre rĂ€ttigheter i dag Ă€n nĂ€r Polen gick med i EU 2004. Även i andra lĂ€nder gĂ„r utvecklingen Ă„t fel hĂ„ll. Ett annat EU-land, Malta, nĂ€mns aldrig i den svenska abortdebatten — men har vĂ€rldens mest restriktiva abortlagstiftning.

Sedan Sverigedemokraternas systerparti i Polen, Lag och rĂ€ttvisa (Prawo i Sprawiedliwoƛć, PiS) kom till makten 2015, har Polens regering genomfört en aggressiv attack mot sexuella och reproduktiva hĂ€lsorĂ€ttigheter, sĂ€rskilt tillgĂ„ngen till abort.

Sedan ett nÀst intill förbud mot legal abort blev verklighet 2020 har polska tjÀnstemÀn i allt högre utstrÀckning inlett utredningar pÄ tvivelaktiga rÀttsliga grunder mot kvinnor och flickor som söker sjukvÄrd för missfall eller efter legala medicinaborter, sÄvÀl som mot lÀkare. Polsk lag kriminaliserar inte alla som tillhandahÄller eller hjÀlper nÄgon att göra abort men Polens regeringen försöker uppenbarligen hitta en grund för att Ätala familjemedlemmar, vÀnner och vÄrdgivare för att olagligt tillhandahÄlla eller hjÀlpa till med aborter. Sedan januari 2021 Àr det kÀnt att minst sex kvinnor har dött efter att lÀkare inte avbrutit graviditeter trots komplikationer som utgjorde en fara för mammans hÀlsa eller liv.

Samtidigt som detta sker har Polen sedan 2004 tagit emot över 232 miljarder euro frÄn EU:s budget. Senast 2022 godkÀndes drygt 35,4 miljarder euro, motsvarande cirka 368 miljarder kronor, ur unionens stora gemensamma covidstöd till Polen. För oss liberaler Àr det sjÀlvklart: EU ska aldrig vara en bankomat för lÀnder som förtrycker sin egen befolkning.

Det Àr hög tid att Polens tillgÄng till gemensamma EU-medel stryps och deras inflytande i unionen begrÀnsas. SÄ lÀnge polska kvinnor inte fÄr bestÀmma över sina egna kroppar ska inte heller polska ministrar bestÀmma över européers, vÄra, skattekronor.

I dag rÀknas abort bara som en folkhÀlsofrÄga och Àr dÀrför en helt nationell angelÀgenhet för varje medlemsstat. Detta Àr ett svek mot alla de kvinnor som mist sina kroppsliga och medicinska rÀttigheter. Abort mÄste ses som den sjÀlvklara mÀnskliga rÀttighet det Àr. Sverige mÄste stÀlla sig frÄgan vad som Àr lÀskigast: ofriheten och faran som kvinnor tvingas leva med nÀr de inte har makten över sin egen kropp eller mer europeiskt samarbete. För oss Àr svaret enkelt. Dags att ge Europa muskler för att dra tillbaka bidrag som betalas ut till lÀnder som krÀnker sina egna medborgare och avlÀgsna dessa lÀnders röstrÀtt i ministerrÄdet.

Den europeiska unionen har ett ansvar att axla rollen som den globala frihetens beskyddare och vara en stark röst för abortrÀtten i vÀrlden. Men dÄ mÄste EU ocksÄ sopa rent framför sin egen dörr. Att Polen med dess högernationalistiska regering lagstiftar mot kvinnors rÀttigheter mÄste vara ovÀrdigt ett EU-land. UngefÀr 1 000 svenska kvinnor blev hjÀlpta av liberalern Hans Nestius att genomföra aborter i Polen nÀr det var olagligt i Sverige. Nu Àr det vÄr plikt att kÀmpa för polska kvinnors rÀttigheter, precis som de en gÄng kÀmpade för vÄra.