Anser Uppsala universitet att vi Àr islamofober?

I en rapport frÄn i höstas som stötts av Uppsala universitet utpekas vi som islamofober, skriver Helene Bergman och Carina HÀgg.

VÄr glÀdje över att Ann-Sofie Hermansson (bilden) friades ses som ett tecken pÄ att vi Àr islamofober, skriver Helena Bergman och Carina HÀgg.

VÄr glÀdje över att Ann-Sofie Hermansson (bilden) friades ses som ett tecken pÄ att vi Àr islamofober, skriver Helena Bergman och Carina HÀgg.

Foto: Adam Ihse/TT

Debatt2022-11-14 07:00
Det hĂ€r Ă€r en debattartikel. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

I rapporten European Islamophobia Report 2021, som publicerades i september 2022 och stöds av Uppsala universitet, via Cemfor, Centrum för mĂ„ngvetenskaplig forskning om rasism, hĂ€ngs bland annat Carina HĂ€gg och jag Helene Bergman ut som islamofober. Anledningen Ă€r att vi har skrivit boken "Den politiska rĂ€ttegĂ„ngen. Kampen om yttrandefriheten". Det Ă€r en faktabaserad bok, som till största delen bygger pĂ„ Göteborgs tingsrĂ€tts dokument frĂ„n rĂ€ttegĂ„ngen i januari 2020 mot den före detta S-politikern Ann-Sofie Hermansson. Hermansson Ă„talades i ett enskilt Ă„tal för att hon kallat mĂ„lsĂ€gandena för extremister. 

Rapporten har kopplingar till Erdoganregimen och sprids nu över Europa. De senaste dagarna har den Ă€ven spridits i Sverige av bland annat studieförbundet Ibn Rushd. Den ska Ă€ven diskuteras pĂ„ MR-dagarna i Örebro 18 november under rubriken Islamofobins aggressiva framfart. 

I rapporten publiceras ett foto taget frĂ„n Twitter dĂ€r vi som engagerade oss i rĂ€ttegĂ„ngarna mot Ann-Sofie Hermansson firar att yttrandefriheten via det svenska rĂ€ttsystemet avgick med seger. 

Författarna till den svenska delen av rapporten, bland andra Emin Poljarevic, forskare vid Teologiska institutionen, Uppsala universitet, har utan vedertagen research dragit slutsatser som helt enkelt inte stĂ€mmer med verkligheten. Slutsatser som nu inte bara sprids i Sverige utan Ă€ven internationellt, som att vi som skĂ„lar för yttrandefriheten Ă€r en central grupp som via statliga subventioner jobbar för utvecklingen av islamofobin i Sverige. 

Det Ă€r helt enkelt inte sant. Ingen av oss ingĂ„r i nĂ„gon som helst grupp. SjĂ€lv Ă€r jag journalist och fristĂ„ende författare, medlem i Sveriges Författareförbund, utan nĂ„gra som helst skattemedel till förfogande. Detsamma gĂ€ller för Carina HĂ€gg som numera Ă€r pensionĂ€r. 

Vi har naturligtvis tagit kontakt med Anders Hagfeldt, rektor för Uppsala universitet, och Àven ordföranden i konsistoriet Anne Ramberg och i ett brev berÀttat om allvaret i att vi egenskap av författare och journalist samt researcher blir uthÀngda som islamofober i en rapport med kopplingar till Erdoganregimen.

NÄgot svar frÄn Hagfeldt och Ramberg fick vi inte. VÄrt brev hade förpassats lÀngre ner i universitetshierarkin till kansliet för humaniora och samhÀllsvetenskap, genom Stina Fallberg Sundmark.

Fallberg Sundmark beklagar fotot, som publicerats utan vĂ„r vetskap, samtidigt som hon menar att det Ă€r författarna till rapportens svenska del, som helt bĂ€r ansvaret. BetrĂ€ffande Cemfor har de avslutat sin ”affiliering” det vill sĂ€ga anknytning till rapporten. Anledningen Ă€r att Cemfor vill undvika att forskningen om islamofobi politiseras sĂ„vĂ€l inom som utanför Sverige. 

Hur Cemfor tagit avstÄnd ser vi inte, eftersom sÄvÀl fotot som Cemfors logga ligger kvar pÄ European Islamophobia Report och nu sprids sÄvÀl inom som utanför Sverige.