Föreningslivet bygger Uppsala starkare

Det Àr ett problem att mÀnniskor engagerar sig allt mindre i ideellt arbete och föreningsliv, skriver tvÄ socialdemokrater.

Idrott inkluderar. PÄ trÀningen eller lÀktaren spelar det ingen roll vem du Àr eller var du bor, skriver Caroline Hoffstedt (bilden) och Maria Patel.

Idrott inkluderar. PÄ trÀningen eller lÀktaren spelar det ingen roll vem du Àr eller var du bor, skriver Caroline Hoffstedt (bilden) och Maria Patel.

Foto: Nina Leijonhufvud

Debatt2019-12-09 02:00
Det hĂ€r Ă€r en debattartikel. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

Det har nu gĂ„tt ett Ă„r sedan vi fick ansvar för idrotts- och föreningsfrĂ„gor i Uppsala kommun. NĂ€r vi blickar tillbaka kan vi se att mycket har hĂ€nt. 

För nÄgra veckor sedan blev Uppsala utsett till Sveriges tredje bÀsta idrottskommun.

Det Àr framför allt ett kvitto pÄ det fantastiska arbete som föreningsaktiva och idrottare i vÄr kommun gör varje dag. Men det Àr ocksÄ ett resultat av att vi valt investeringar i samhÀllsbygget framför skattesÀnkningar. Det har möjliggjort satsningar pÄ till exempel fler konstgrÀsplaner i stadsdelarna, idrottshallar pÄ landsbygden och pÄ de stora arenorna.

Det finns mycket att vara stolt över nĂ€r det gĂ€ller idrotts- och föreningslivet i vĂ„r kommun. Men som Uppsalabornas företrĂ€dare tĂ€nker vi aldrig slĂ„ oss till ro och vara nöjda. SjĂ€lvklart finns det fortfarande brister att ta itu med. Det Ă€r hög tid att kavla upp Ă€rmarna och göra nĂ„got Ă„t dem. 

Idrotts- och föreningslivet Ă€r pĂ„ flera sĂ€tt en Ă„terspegling av hur Sverige, och vĂ„r demokrati, fungerar. 

Idrottsrörelsen lĂ€r ut föreningskunskap och hur demokrati fungerar. Det skapar ett starkare samhĂ€lle och ett tryggare Sverige. 

Inom föreningslivet hjÀlps mÀnniskor Ät. Man stÀller upp och tar ansvar. Oavsett om det gÀller att ta ett pass i föreningslokalen för att servera kaffe och korv, konka pÄ en stor trunk med material, gÄ upp tidiga mornar och komma hem sena kvÀllar för att planera, genomföra och utvÀrdera trÀningar och matcher.

Inom idrotten samlas dessutom mÄnga olika mÀnniskor. PÄ trÀningen eller lÀktaren spelar det ingen roll vem du Àr eller var du bor.

Vi förenas av intresse och engagemang. Vi hĂ„ller ihop och vi har kul tillsammans. Den sammanhĂ„llningen och det samarbetet behöver bĂ„de Uppsala och Sverige mer av. Det finns mycket att lĂ€ra och inspireras av frĂ„n vĂ„ra föreningar. 

Men de föreningsaktivas engagemang ska inte tas för givet. För Àven om mÄnga vÀljer att bli medlemmar i föreningar sÄ visar de senaste Ärens utveckling att mÀnniskor engagerar sig allt mindre i ideellt arbete och föreningsliv. Det Àr ett problem.

DĂ€rför har vi nu tre löften till Uppsalas idrotts- och föreningsliv: 

1. Samarbetet och dialogen med föreningslivet ska bli bĂ€ttre. En förklaring till minskat engagemang inom föreningslivet Ă€r upplevelsen av tidsbrist och att arbetslivet tar alltmer tid av fritiden. DĂ„ mĂ„ste den tid som kan vikas till föreningsliv och ideellt arbete kĂ€nnas meningsfull. Man ska heller inte behöva brottas mot byrĂ„kratiska hinder. Vi vill bli en bĂ€ttre samarbetspartner för föreningslivet. DĂ€rför lovar vi att förbĂ€ttra forum för dialog och se till att information och tydliga spelregler om vad som gĂ€ller kommer i tidigare skeden. 

PÄ sÄ sÀtt kan föreningarna i god tid planera sin verksamhet och se till att minska administration och krÄngel.

2. Fler investeringar i Uppsalas idrotts- och föreningsliv. Sveriges kommuner stĂ„r inför stora ekonomiska utmaningar nĂ€r allt fĂ€rre ska försörja en Ă„ldrande befolkning. I detta lĂ€ge pĂ„stĂ„r högerpartierna att de vill prioritera det de kallar för ”vĂ€lfĂ€rdens kĂ€rna”. Detta för att kunna fortsĂ€tta sĂ€nka skatter. Det lĂ„ter ju bra, men i praktiken innebĂ€r det att vĂ„ra gemensamma resurser inte lĂ€ngre ska lĂ€ggas pĂ„ idrott, kultur och stöd till föreningsliv – allt det som frĂ€mjar Uppsalabornas möjligheter till en aktiv fritid och ett stĂ€rkt föreningsliv. Vi ser i stĂ€llet att ett starkt föreningsliv hĂ€nger ihop med en starkare vĂ€lfĂ€rd.  DĂ€rför Ă€r vĂ„rt löfte till Uppsalas idrotts- och föreningsliv att fortsĂ€tta investera i idrott- och föreningslivet. 

NÀr Uppsala vÀxer behövs fler och bÀttre ytor för idrott och möjligheter att mötas, inte fÀrre.

3. Samarbeta med föreningslivet för att bygga ett Uppsala som hĂ„ller ihop. Idrotten och föreningslivet Ă€r viktigt för att öka sammanhĂ„llningen och tilliten till varandra. Föreningslivet har ocksĂ„ en utbildande förmĂ„ga, bĂ„de för vĂ„ra unga och för den nya generationen svenskar. HĂ€r lĂ€r vi oss att ta ansvar, att göra vĂ„r plikt och krĂ€va vĂ„r rĂ€tt. 

Det finns flera bra exempel pÄ nÀr idrotts- och föreningslivet visat hur vi tillsammans kan öppna fler vÀgar in för nyanlÀnda i det svenska samhÀllet och bidra till en snabbare integration.

DÀrför lovar vi att fortsÀtta stötta goda initiativ och engagemang dÀr idrotts- och föreningslivet Àr med och tar ansvar för att bygga ett Uppsala som hÄller ihop.

Caroline Hoffstedt (S)
Caroline Hoffstedt (S)