MÀnskliga rÀttigheter avgör hÄllbar handel

De globala mÄlen för hÄllbar utveckling ska nÄs om elva Är. Men alltfler Àr undernÀrda, skriver tretton nÀringslivsföretrÀdare.

Louis Isma arbetar med produktion av Fairtrade-bananer i Dominikanska republiken.

Louis Isma arbetar med produktion av Fairtrade-bananer i Dominikanska republiken.

Foto: Erika Santelices

Debatt2019-10-27 01:00
Det hĂ€r Ă€r en debattartikel. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

En stor del av de 821 miljoner mĂ€nniskor som tvingas leva hungriga Ă€r odlare som lever pĂ„ landsbygden under svĂ„ra förhĂ„llanden. En övervĂ€gande del Ă€r kvinnor och flickor. 

En ny rapport frĂ„n Fairtrade Sverige synliggör en grundlĂ€ggande orsak till att mĂ€nniskor dagligen fĂ„r sina mĂ€nskliga rĂ€ttigheter krĂ€nkta. 

MÄnga av dem som odlar kaffe- och kakaobönorna, plockar tebladen och lyfter bananstockarna lyckas inte tjÀna en sÄ kallad levnadsinkomst.

Det Ă€r den inkomst eller lön som behövs för man ska kunna försörja sig sjĂ€lv och sin familj med basbehov som mat, bostad, utbildning och sjukvĂ„rd. 

De genomsnittliga faktiska lönerna i 18 undersökningar av Global Living Wage Coalition ligger pĂ„ 65 procent av de berĂ€knade levnadslönerna – som baseras pĂ„ en mycket enkel levnadsnivĂ„. Ett par hundra Ă„r efter att industrialiseringen tog fart fĂ„r mĂ„nga mĂ€nniskor i den globala handelskedjan en inkomst som Ă€r sĂ„ lĂ„g att de inte kan uppnĂ„ rĂ€tten till en tillfredsstĂ€llande levnadsstandard. En av mĂ„nga konsekvenser Ă€r olagligt barnarbete. 

Inom kakaosektorn i Elfenbenskusten och Ghana arbetar mer Ă€n tvĂ„ miljoner barn. 

 

I rapporten jÀmförs Àven lÀnders lagstadgade minimilöner med nivÄerna för levnadslöner. Minimilönerna kommer i genomsnitt upp i 53 procent av levnadslönerna. I vissa fall ligger de under VÀrldsbankens definition av extrem fattigdom. Att betala minimilöner Àr inte en adekvat indikator pÄ social och ekonomisk hÄllbarhet.

Det Àr mot den hÀr bakgrunden som det globala konsultföretaget PwC i sin granskning av 729 internationella börsbolags arbete med Agenda 2030 anvÀnder levnadslön som indikator för mÄlet om att utrota fattigdomen. Först nÀr odlare och anstÀllda i lÀnder med utbredd fattigdom fÄr en inkomst som det gÄr att försörja sig pÄ kommer de globala mÄlen att kunna nÄs.
 


Ska vĂ€rldshandeln bli ett effektivt verktyg i arbetet för att utrota fattigdomen behöver alla aktörer – inte minst vi inom nĂ€ringslivet – vĂ€xla upp hĂ„llbarhetsarbetet. 

Vi uppmuntrar:

– företag att verka för att alla i leverantörskedjorna fĂ„r levnadsinkomster och att genomföra risk- och konsekvensanalyser för att sĂ€kerstĂ€lla att mĂ€nskliga rĂ€ttigheter inte krĂ€nks vid högrisksituationer (Human Rights Due Diligence)

– upphandlande myndigheter att vid sina inköp stĂ€lla krav pĂ„ respekt för mĂ€nskliga rĂ€ttigheter och rĂ€ttvis handel

– konsumenter att vĂ€lja varor som Ă€r mĂ€rkta av certifieringsorganisationer med uttryckligt mĂ„l att minska vĂ€rldens fattigdom

– politiker i Sverige och EU att stĂ€rka de regelverk som styr den internationella handelns och företagens ansvar för mĂ€nskliga rĂ€ttigheter.


Allt detta frĂ€mjar det hĂ„llbara företagandet. 

En fri handel som bygger pÄ miljöhÀnsyn och respekt för mÀnskliga rÀttigheter Àr avgörande för uppfyllandet av Agenda 2030.

Det kan aldrig bli för mÄnga i vÀrldshandeln som fÄr en inkomst som det gÄr att försörja sig pÄ.