De bygger flera av Uppsalas nya parker

Många har säkert sett deras parker och blomarrangemang runt om i Uppsala. Nu firar familjeföretaget Trädgårdsanläggare Hallblom 70 år.

Anläggaren Bosse Karlsson i samspråk med Trädgårdsanläggare Hallbloms vd Malin Persson vid bygget av den nya skolgården vid Gottsundaskolan. I bakgrunden grävmaskinisten Anders Bergström.

Anläggaren Bosse Karlsson i samspråk med Trädgårdsanläggare Hallbloms vd Malin Persson vid bygget av den nya skolgården vid Gottsundaskolan. I bakgrunden grävmaskinisten Anders Bergström.

Foto: Madeleine Andersson

Ekonomi2019-10-12 12:01

Hallbloms logga syns lite varstans i Uppsala kommun. Just nu håller företaget bland annat på med att bygga en ny skolgård i Gottsunda. De tar även hand om markarbetet runt de nya bandyplanerna vid Studenternas IP och den uppmärksammade Siegbahnsparken i Rosendal. 

Mitt i allt detta fyller Uppsalaföretaget, med kontor i Librobäck, 70 år.

– Det känns stort, särskilt vill jag hylla alla anställda som är lika viktiga och som behövs varje dag i företaget. De är nyckeln till mycket bakom vår framgång, säger vd Malin Persson som tog över företaget efter sin pappa Kenneth Persson för omkring tio år sedan.

– Tidigare verkade vi strikt inom anläggningsbranschen. Men jag har alltid varit intresserad av att rita och designa trädgårdar, ända sedan jag gick ut trädgårdsutbildningen på 1990-talet, och när man ritar vill man också ta hand om skötseln för att på bästa sätt ge kunden en bestående produkt. Så när jag tog över företaget startade vi en trädgårdsavdelning som har växt mycket de senaste åren. I dag har vi runt 200 skötselobjekt i Uppsala. Bland annat har vi hand om markskötseln åt Statens Fastighetsverk i Uppsala med Slottet och Carolina Redviva, fortsätter hon.

Ekonomiskt har Trädgårdsanläggare Hallblom, med omkring 80 fastanställda, flera starka bokslut bakom sig. Förra året omsatte företaget 132,9 miljoner kronor. På Företagargalan i våras utsågs även Malin Persson till Årets företagare i Uppsala. Vad är hemligheten kan man undra?

– En av våra styrkor är att vi kan göra allt in house. Hela ledet från projektering, markarbete, snickerier och smide till färdigställandeskötsel. Det är det som har gjort att vi har växt de här åren, säger Malin Persson.

Trots att hon numera är den enda i familjen Persson som är heltidsanställd i Trädgårdsanläggare Hallblom betonar Malin Persson att hon ser företaget som ett familjeföretag. Det ägs till 80 procent av henne själv och resterande 20 procent av hennes pappa Kenneth. 

– Jag känner ansvar för företaget och personalen, det är en stor del av mitt liv. Jag ser det här som ett kall och att det inte bara är en affärsverksamhet. Skulle jag inte ha en glad personal som trivs så skulle det här aldrig fungera, säger Malin Persson.

Varför har ni behållit Hallblom som företagsnamn?

– Det har vi gjort för att det är ett så pass etablerat varumärke.

Den nya skolgården vid Gottsundaskolan är ett av flera projekt som Trädgårdsanläggare Hallblom AB just nu bygger i Uppsala.
Den nya skolgården vid Gottsundaskolan är ett av flera projekt som Trädgårdsanläggare Hallblom AB just nu bygger i Uppsala.
Karta: Trädgårdsanläggare Hallblom AB
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!