Lista: Så rika är Uppsalas tech-miljardärer

Fyra Uppsalaprofiler har blivit miljardärer inom tech- och it-branschen. En färsk sammanställning visar att deras förmögenheter har växt det senaste året.

Daniel Wellingtons grundare Filip Tysander, Skypegrunden Niklas Zennström och Klarnagrundaren Sebastian Siemiatkowski är alla miljardärer.

Daniel Wellingtons grundare Filip Tysander, Skypegrunden Niklas Zennström och Klarnagrundaren Sebastian Siemiatkowski är alla miljardärer.

Foto: TT/UNT-arkiv/Montage

Ekonomi2019-11-26 20:32

Det är nyhetssajten Breakit som har sammanställt en lista som bygger på tidningen Veckans Affärers årliga genomgång över Sveriges alla miljardärer. I genomgången har Breakit brutit ut 42 av personerna som har en direkt koppling till den växande tech- och it-branschen, där fyra av dem har ett förflutet i Uppsala.

Toppar Breakits lista över Sveriges tech-miljardärer gör entreprenören och medgrundaren till Tradedoubler och Spotify, Martin Lorentzon, som uppges vara god för 20 miljarder kronor. Lorentzon toppade samma lista i fjol, men bedömdes då vara god för 28 miljarder kronor.

Tvåa på listan är Skypegrunden Niklas Zennström, som är uppväxt i Uppsala. Zennström uppges i nuläget ha en sammanlagd förmögenhet på 17 miljarder kronor, en ökning med hela 5 miljarder kronor jämfört med förra året tack vare lyckade satsningar genom sitt bolag Atomico.

Nia på listan är Klarnagrundaren, från Uppsala, Sebastian Siemiatkowski som förvaltar en summa på 4,3 miljarder kronor, en ökning från 2 miljarder på Veckans Affärers genomgång förra året. På 19:e plats finns Daniel Wellingtons grundare Filip Tysander, som startade klockföretaget i Uppsala. Han sägs vara god för 2,4 miljarder kronor, en ökning från 1,2 miljarder kronor förra året. På 20:e plats finns den andra Klarnagrundaren från Uppsala, Niklas Adalberth, med en förmögenhet på 2 miljarder kronor, vilket är en ökning från 1,2 miljarder kronor.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!