På måndagskvällarna mellan maj och september vallfärdar folk och fordon från när och fjärran till Westerqvarn nära Köping i Västmanland. Platsen, med en renoverad gammal kvarn som byggts om till restaurang, har gjort sig ett namn som motorträff sedan många år tillbaka. Hit rullar allt från pyttesmå gamla Minis till breda jänkare med V8:or och häftiga sportbilar. En och annan fin lastbil med många år på nacken finns det också. Blandningen är grejen, inget fordon är det andra likt. Det är som en påse med smågodis för den som gillar motorer. Ett mingelparty för motorälskare.

Började med P1800

Har du något problem med din egen bil så finns det nästan alltid någon på träffen som kan ge tips och råd, säger Daniel Johnsson som själv har en Amazon från 1965. Men den står hemma i garaget, han har inte haft tid med den de senaste åren. Daniel är en av parkeringsvärdarna på Westerqvarn. Han har jobbat här sedan 2007 och vet hur man får ordning på alla besökare och utställningsfordon som kommer inrullande.
Artikelbild

| Jänkarna har blivit fler på träffarna i takt med att de blivit lättare att få tag på.

Det krävs en hel del planering för att det ska gå smidigt, säger han och viftar in en veteranbil på parkeringen.

Den här dagen är de sammanlagt sju personer med walkie-talkies i bältena och orange västar som lägger sin fritid på att styra allt på utställningsområdet.

Fler jänkare

Träffen har funnits sedan 2003. Det började med att P1800-klubben bjöd in alla med Volvo på måndagskvällarna. Några år senare fick även andra märken vara med, förutsatt att det var veteranbilar med minst 30 år på nacken. Numera ställs även nyare fordon ut. Förutom veteranerna är sportbilar, cabrioleter och lyxbilar välkomna, liksom mopeder och mc. Inte sällan är de unika och udda. När vi besöker träffen har de just fått en bokning från Aros motorveteraner. De ska ta med Sveriges äldsta tävlingsbil och en eldriven lastbil av årsmodell 1941.

Artikelbild

| Här kan du få se en Camaro stå parkerad bredvid en gammal Chrysler från 1950-talet och en exklusiv nyare Maserati. Blandningen är grejen. Just detta är en Opel Kapitän.

För tio år sedan var det mest Ford, Opel och Volvo som kom hit, men på senare år har det blivit fler och fler jänkare. Det är lättare att få tag på dem nu. Det finns fler försäljare som är specialiserade och det går förstås att importera, säger Daniel Johnsson.

Paolo Gambierazzi från Hallstahammar har hängt med sedan starten 2003. Den här dagen kör han en blå Oldsmobile. Bilintresset är stort och han har tävlat i både dragracing och rally.

Artikelbild

| "Vi har ett system så att alla som vill komma hit med sina bilar ska få plats", säger Daniel Johnsson, en av parkeringsvärdarna.

Det är roligt att träffa kompisar och snacka lite, det är många man känner. Men det blir inte av att åka hit varje måndag, säger han.

Träffa kompisar

Artikelbild

| "Jag har varit på träffarna sedan starten år 2003. Då var det inte alls så många bilar som nu", säger Paolo Gambierazzi.

Catarina Pettersson promenerar med sin hund på utställningsområdet. Hon är kommunstyrelsens ordförande i Hallstahammar och bor i närheten.

Det är kul med alla fina bilar och det är roligt att det lockar så mycket folk. De som driver Westerqvarn har lagt mycket arbete på att bygga upp detta, säger hon.
Artikelbild

| "Det är roligt att titta på alla fina bilar", säger Catarina Pettersson som är kommunstyrelsens ordförande i Hallstahammar. Hon tar en promenad runt utställningsområdet med sin hund.

Har du någon drömbil?
Ja, en röd Mustang, en cab. Men det blir inte så många veckor på året som man kan använda den så jag vet inte om drömmen blir verklighet, säger hon och skrattar.