Så får utsatta Uppsalabor hjälp med livsmedel

Upp mot 100 kilo varor samlas varje vecka in till utsatta genom gröna lådor på tre stormarknader i Uppsala. Initiativet går under namnet ”Handla för andra”.

Upp mot 100 kilo livsmedel samlas varje vecka in till utsatta genom de tre gröna lådor som finns utplacerade på tre stormarknader i Uppsala. Initiativet går under namnet ”Handla för andra”.

Upp mot 100 kilo livsmedel samlas varje vecka in till utsatta genom de tre gröna lådor som finns utplacerade på tre stormarknader i Uppsala. Initiativet går under namnet ”Handla för andra”.

Foto: Gustaf Andersson

Ekonomi2019-10-09 18:02

Det hela började för omkring tre år sedan i samband med uppstarten av Uppsala Stadsmissions verksamhet Matcentralen och stödverksamheten Matkassen, som Handla för andra är en del av. I nuläget finns gröna lådor på Ica Kvantum i Gränbystaden, Ica Maxi i Stenhagen och hos Stora Coop i Boländerna. 

Varorna samlas in en gång i veckan och delas ut i matkassar genom Uppsala stadsmissions Matcentral.

– Vi uppmanar privatpersoner att köpa en extra basvara och lägga i lådan som vi sedan delar ut till människor som lever i social- och ekonomisk utsatthet, säger Johanna Wahlby, som är föreståndare på Uppsala stadsmissions Matcentral och ansvarar för initiativet Handla för andra.

För att kunna ta del av utdelningen av varorna ska man vara prenumerant på Uppsala Stadsmissions matkasse. För att bli det får man inte ha en inkomst på mer än 9 290 kronor i månaden eller tjäna över 100 000 kronor per år. Att ansöka om ett medlemskap kostar 250 kronor per år och då ingår att man får hämta en matkasse i veckan på Matcentralens lokal på Kungsgatan. 

– Vi hjälper ungefär 450 hushåll och familjer med det här. Vi delar ut varorna i matkassar blandat tillsammans med de matsvinnvaror som doneras av de 17 butiker som är anslutna till vår verksamhet Matcentralen, fortsätter Johanna Wahlby.

Varor som särskilt önskas till de gröna lådorna är bland annat basvaror i obrutna förpackningar, hygienartiklar och underkläder till vuxna och barn.

Karta: Uppsala Stadsmission
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!