10 miljarder skäl att gå på kondis i dag

Niklas Skeri

Niklas Skeri

Foto: UNT arkiv

Krönika2019-11-06 04:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I dag för 387 år stupade kung Gustav II Adolf i ett av 30-åriga krigets största slag. Ni vet, "Dimman låg tät..". Än svävar dock hans ande över Uppsalas kvarter och marker. För med en jättedonation av åkermark säkrade han finansieringen av Uppsala universitet, då på dekis, i många hundra år och garanterade tillgången på välutbildad personal till staten. I dag är donationen värd 10 miljarder kronor (!), nedplöjt i bördig åkermark runt Uppsala och inmurat i märkesfastigheter i centrala staden, bland annat. Genom Akademiförvaltningen går en del av avkastningen till Uppsala universitet och utan Gustavs gåva hade vi kanske inte haft vårt världsuniversitet. Så köp en G2A-bakelse i dag och tänk på hur det kan gå.

Niklas Skeri är nyhetsreporter

Att göra i dag:

1) Kungamusik Studenterna firar Gustav II Adolfs donation till Uppsala universitet. Allmänna sången sjunger, föreläsning och bakelseförsäljning.  Kl 19.00, Odinslund.

2) Folkmusik Spelstuga i Hagby bygdegård. Spela med andra folkmusiker. Fika. Kl 18.30-21

3) Barnmusik Anna-Karin Ako Oldeberg sjunger för de allra minsta och deras syskon. På Bälingebiblioteket. Ingen föranmälan. Kl 10.00.

Dagens rätt

Laxpasta för 2. Koka 150 g pasta. Skiva ett fänkålsstånd, fräs i 1/2 msk smör. Låt 200 g frysta ärter steka med tills de är tinade. Låt pastan rinna av men spara 1 dl av vattnet och blanda med 1,5 dl matlagninggrädde. Tillsätt 2 tsk Maizena. Häll gräddblandningen samt rivet skal och saft från 1 citron i fänkålspannan. Peppra. Koka upp och häll över pastan. Blanda i 150 g sönderplockad lax.

Karta: Odinslund