Så kan jag gilla både AIK och Hammarby

Niklas Skeris känslor för sina favoritlag finns kvar. Men de är svala. Ungefär som Uppsalabons inför Sirius.

Foto: UNT arkiv

Krönika2019-09-25 04:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

För en sportälskare är hösten härlig, när säsongerna blandas. Fotbollen ska avgöras och hockeyn dra igång. Sirius ska nog klara sig, och det är kul. Men jag har mitt hjärta hos Hammarby, som möter Sirius idag. Men i hockey håller jag –  håll i er nu – på AIK, som jag föraktar i fotboll. En omöjlighet? Ja, men för mig en realitet och en märklig rest från barndomsår i i Stockholm, när Gnaget var bra i hockey och Bajen i fotboll.  Det här kunde jag sedan odla när jag som sjuåring flyttat till Dalarna där ingen sa att jag var knäpp, för där brydde man sig bara om Brage och Leksand. Men med tiden blev mitt supporterskap halvhjärtat och opassionerat. Ungefär som de flesta Uppsalabors känslor för Sirius. 

Dagens tre tips

1Filosofi. Fundera på de stora frågorna? Välkommen att fika och filosofera tillsammans med en samtalsledare. Ingen föranmälan. För dig som är ung. Uppsala stadsbibliotek kl 17-19.

2Fotboll. Sirius-Hammarby möts i en mycket viktig match – för båda. Häng med i mobilen eller på datorn på unt.se.

3Föreläsning. Tomas Kuhmunen, Sametinget, ger en öppen föreläsning med titeln: "Förbisedd historia. Det samiska perspektivet", om samiskt kulturarv och historia och moderna hållbarhetsmål. Kl 17-19, Universitetshuset, sal IV.

Dagens rätt

8 port. Sätt ugnen på 175 grader. Vispa ihop ett ägg med 2 dl strösocker. Tillsätt 2 dl mjölk, 1 tsk bakpulver och 100 g smält smör. Rör till en jämn smet. Häll i en smord och bröad form med löstagbar botten. Bred ut smeten. Skölj, kärna ur och klyfta 3 syrliga och fasta äpplen. Stick ned i smeten. Pudra med 1 tsk kanel och 1/2 msk strösocker. Grädda kakan i cirka 40 min till sen stannat i mitten. Servera vaniljsås och/eller glass. Äts gärna på Äpplets dag, det vill säga i dag! Från alltommat.se