Rensa bland rondellerna i Uppsala

Rondellen vid Sköldungagatan är en av flera som borde kunna tas bort, skriver Ulf Andersson.

Rondellen vid Sköldungagatan är en av flera som borde kunna tas bort, skriver Ulf Andersson.

Foto: Mats Högberg

Insändare2019-09-23 06:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vi har i Uppsala ett stort antal rondeller som är bra och några som är mindre bra. 

Jag tror att det är dags att utvärdera vissa av dessa mindre bra rondeller. De behövs inte enligt min mening. Den lilla rondellen på Svartbäcksgatan i korsning med Sköldungagatan är till stor förtret. Trafiken från Sköldungagatan är mycket liten och därför skulle en väjningsplikt mellan dessa båda gator gör samma nytta det vill säga att göra trafiken säker! Den långa bussen nr 111 som jag åker med får ju klättra in på stenläggningen när den ska forcera detta hinder.

En annan rondell utifrån samma diskussion som borde tas bort är den vid Libro ring utmed väg 272, på Börjevägen.  Även i detta fall är det mycket få fordon som kör ut eller in till Libro ring! Denna onödiga passage saknar praktiskt värde! 

Vi kan glädja oss åt att flera onödiga trafikljus i Uppsala monterats bort. Vi kan likaså glädja oss åt några stopplikter längs gamla E4 (väg 600) försvunnit. De var placerade vid Ärna bro, vid Marsta och vid Lövstalöt! Detta skapar ju hopp om att olika insatser i trafiken kan förändras till det bättre! Nu är det hög tid att utvärdera alla dessa rondeller som vi har i Uppsala. De flesta gör stor nytta för ett bra trafikflöde, men några har bara en motsatt effekt att hindra trafikrytmen till ingen nytta!

Karta: Rondell Libro ringväg