Insändare Jag jobbar med något som många skulle kalla ett mansarbete, då jag jobbar som hållplatstekniker på Gamla Uppsala buss. Vi flyttar hållplatser, byter stolpar, målar kurer, byter glasrutor, tvättar kurer etc.

Flera gånger i veckan får jag kommentarer från passerande människor (oftast äldre) att ”Ojoj, ska du verkligen göra det där, när du har en man som kan göra det, precis bredvid dig”. Det kan vara när jag ska upp på en stege och plocka ned en hållplatsskylt, eller att jag ska lyfta upp en stolpe ur fundamentet eller bara en så enkel sak som att vrida en stolpe med en rörtång.

Vad är det som får dem att tro att jag inte skulle klara av samma arbete som min manliga kollega bredvid mig?

I dagens samhälle så kämpas det för att normalisera och jämställa mellan män och kvinnor, vad ger dem då rätten till att gå fram till mig som kvinna och mer eller mindre anse att jag inte klarar av mitt jobb. Jag hade aldrig fått det jobbet jag har idag om jag inte skulle klara av det.

Om du har en åsikt som är nedvärderande och kränkande mot mig som absolut inte ens har med hållplatsen att göra så får du gärna bara passera och låta mig sköta mitt arbete. Jag tar mig gärna tid till att lyssna på människors åsikter om hållplatsen men låt dina kvinnokränkande kommentarer stanna i ditt huvud.