Årets festival fokuserar på kvinnor

Att årets upplaga av Uppsala Fotofestival har temat "Women" känns logiskt. Cirka 70 av drygt 100 fotografer är kvinnor.

Idit Margulis och Anna Lundgren startade Uppsala Fotofestival 2011. Även i år har de producerat evenemanget plus att de ställer ut själva.

Idit Margulis och Anna Lundgren startade Uppsala Fotofestival 2011. Även i år har de producerat evenemanget plus att de ställer ut själva.

Foto: Anders Ahlgren/arkiv

Uppsala kommun2019-09-23 07:00

Nu på torsdag 26 september invigs den fyra dagar långa festivalen som arrangerades första gången 2011. De ursprungliga initiativtagarna Idit Margulis och Anna Lundgren ligger i vanlig ordning bakom även årets festival. 

Att kvinnliga fotografer för första gången är i majoritet gläder arrangörerna.

– Det var en av förhoppningarna när vi bestämde tema. Under tidigare festivaler har vi haft betydligt färre kvinnor än män både bland utställarna och besökarna. Målet inför årets festival var minst 50–50. Att vi nu har omkring 70 procent kvinnliga fotografer känns fantastiskt kul, säger Idit Margulis och påpekar att det totala antalet deltagande fotografer också är rekordstort.

Kvinnotemat går igen i många av de 35 utställningarna som festivalen omfattar. Exempelvis ställer kroppsaktivisten Stina Wollter ut bilder som Instagram plockat bort från hennes konto. Utställningen heter "Unsafe Space" och kan ses på Galleri Dragarbrunn.

–  Jag tror att de flesta ser bilderna som konstnärliga och vackra snarare än laddade med sexuella anspelningar, säger Idit Margulis, som är väldigt kritisk mot Instagram och Facebook.

– Det går inte ens att föra en dialog med dem om deras algoritmer och regler. Att ringa och prata med en företrädare är helt omöjligt.

Hon deltar själv i festivalen med utställningen "Havande". Där visar hon bilder på gravida kvinnor.

– Men jag har medvetet valt att inte lägga ut några av bilderna på sociala medier för att jag inte vill utsätta mig för censur.

Ett av de största internationella dragplåstren är Maggie Steber, flerfaldigt prisbelönad National Geografic-fotograf, som i sitt arbete besökt närmare 70 länder. Hon kommer bland annat att visa bilder från serien "The Secret Garden of Lily LaPalma".

Maggie Steber har beskrivit den fiktiva figuren Lily LaPalma som sitt alter ego, en äventyrlig, orädd och mystisk kvinna. I hennes hemliga trädgård frodas idéer som växer oberoende av trender eller andras åsikter. Resultatet har blivit en serie provokativa och drömska fotografier.

– Maggie Steber ställer också ut sin bildserie "Madje has Dementia". Där porträtterar hon sin mamma. Det är en otroligt stark bildberättelse om en sjuk kvinna som befinner sig i slutet av sitt liv, säger Idit Margulis.

Precis som tidigare år är Uppsala Fotofestival utspridd på många platser i centrala Uppsala. Det ser Idit Margulis som en styrka. 

– Vi vill inte att festivalen ska likna en mässa som pågår i enda stor lokal. Men alla gallerier och utställningslokaler som vi använder oss av ligger inom promenadavstånd i centrum. Alla ställen är också handikappanpassade.

Planket, det vill säga utomhusutställningen där både proffs och amatörer är välkomna att sätta upp fotografier, placeras i år vid kvarteret Munken i korsningen Trädgårdsgatan-Munkgatan. Där sker också festivalens invigning på torsdagskvällen. 

Men festivalen består inte bara av utställningar. Det blir även föreläsningar, workshops och panelsamtal. Idit Margulis framhåller gärna samtalet mellan Magie Steber och den prisbelönade estniska fotografen och bildredaktören Annika Haas. Rubriken lyder "Female storytelling" och handlar om kvinnligt dokumentärt bildberättande och erfarenheter av hur det är att befinna sig i minoritet inom fotojournalistiken. Moderator är genusforskaren och fotografen Elizabeth M. Claffey från USA. 

Maggie Steber
Maggie Steber
Uppsala Fotofestival

Arrangeras 26–29 september i Uppsala. Årets tema har fått namnet Women (Kvinnor). Det största internationella namnet är National Geografic-fotografen Maggie Steber. 

Förutom 35 utställningar runt om i stan ordnas även föreläsningar, workshops och paneldebatter. Hela programmet finns på www.uppsalafotofestival.se. Fler än 100 fotografer finns representerade på festivalen, både proffs och amatörer.

Festivalen startades 2011 av Anna Lundgren och Idit Margulis och arrangeras numera vartannat år.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!