Det är London, under den första halvan av 1800-talet. Både byggnaderna och människor är smutsiga, råa och sotiga.

En stor svartmålad kuliss fyller hela den främre delen av scenen. I en kulvert under en av Londons gator är Oliver och hans vänner i ficktjuvsgänget samlade runt ledaren för ligan, Fagin.

Vi ska göra ett litet nummer. Det här är när ficktjuvsgänget och Fagin har träffat Oliver och de för första gången ska ta med honom ut på stan för att sno plånböcker, näsdukar och andra värdesaker, säger Fredrik Benke Rydman från scenkanten precis ovanför orkesterdiket.
Artikelbild

| Fredrik "Benke" Rydman står för både regi och koreografi i musikalen. "Musikalen är förbunden med ganska strikta ramar. Men det går ändå att sätta en prägel på det och jag hoppas verkligen att vi har gjort det", säger han.

Vi börjar med en replik och sedan kör vi direkt på musiken.

Tre grupper

Med bara drygt en vecka kvar till premiären av "Oliver"! är det bråda dagar för den ovanligt unga ensemblen på Göteborgsoperan. Till skillnad från de övriga, vuxna, huvudrollerna är barnens roller uppdelade i tre grupper som kommer att alternera under de omkring 85 planerade föreställningarna.

Det är snart premiär. Fast vi har mest kul, säger Mathias Graffner, en av tre som spelar Oliver.
Artikelbild

| "Oliver!" bygger på Charles Dickens roman om Oliver Twist. Här ger tjuven Fagin (David Lundqvist) instruktioner till Oliver (Mathias Graffner) inför en ficktjuvsräd.

Om ett gäng är uppe och kör sitter de andra två gängen och kollar på, det är ju också kul och vi lär oss ju av att titta på de andra också.

Fredrik Rydman var i slutet av 1990-talet med och grundade danskompaniet Bounce. De senaste åren har han bland annat stått för koreografin till Måns Zelmerlöws Eurovisionsvinnare "Heroes" och skapat videon till Aviciis "Tough love".

Artikelbild

| Göteborgsoperans musikalsatsning, "Oliver!" har premiär den 14 september.

Nu står han för både regi och koreografi – och är inblandad i det mesta i övrigt också.

Jag känner mig lite trött om jag ska vara helt ärlig. Det är ganska påfrestande som regissör att ha tre gäng som ska alternera, säger han.
Artikelbild

| "Oliver!" hade urpremiär i London 1960 och gjorde succé som långfilm ett par år senare. I höst och vinter spelas musikalen på Göteborgsoperan.

Samtidigt är det förstås väldigt kul med barnen. Det är framför allt barnens energi som jag vill få fram, i kontrast till vuxenvärldens förvridna uttryck.

Gått i Oliver-skola

Musikalen, som hade urpremiär i London redan 1960, bygger på Charles Dickens roman "Oliver Twist". Den föräldralöse pojken försöker att finna sig tillrätta i det stora och skrämmande London och dras in i ett ficktjuvsgäng som råskinnet Fagin driver.

Mathias Graffner och många av de andra barnen i föreställningen har det senaste året gått Göteborgsoperans Oliver-skola, som anordnades för omkring 100 barn mellan 6 och 11 år.

Ja, det har varit en skola med sång och dans, en gång i veckan, i två terminer. Vi har lärt oss att sjunga, dansa och tränat lite då också på vissa av låtarna, berättar 12-åringen.
Det har varit som en stor förberedelse. Nu har vi repat sedan i somras, så vi har koll på det mesta och går mest bara igenom och förbättrar.

Musikalen har premiär den 14 september och spelas fram till slutet av april nästa år.