Scenkonst Fahrenheit 451

Uppsala stadsteater, lilla scenen

6/10 Bladen brinner bokstavligen i Ray Bradburys eldigt dystopiska roman "Fahrenheit 451". Den beskriver en framtid där läsande människor hotas av att brännas tillsammans med sina böcker om de inte kliver åt sidan för ”brandkåren” som ska tända på. Men en av brandmännen stjäl med sig en bok hem till sig, vilket får konsekvenser. I teaterversionen finns bland andra Aksel Morisse och Crister Olsson i rollerna. Dennis Sanden regisserar.

Artikelbild

| Jan Malmsjö i "Krapps sista band" på Dramaten.

Same procedure

Kesselofski och Fiske, Reginateatern

6/10 "Dinner for One" , "Grevinnan och Betjänten" på svenska, är en engelsk music-hall sketch, skriven troligen på 1920-talet, och inspelad av tysk TV 1963. Trots att över en miljon svenskar ser den på TV varje nyårsafton så är den helt okänd i Storbritannien. Något som Uppsaladuon Kesselovski och Fiske tagit fasta på när de sätter upp "Same Procedure" som en komedi på engelska, där ett antal frågor om humor ställs.

Vem är rädd för Virginia Woolf?

Kulturhuset stadsteatern, Klarascenen

7/10 I Edward Albees moderna klassiker "Vem är rädd för Virginia Woolf?" görs det grälande paret Martha och George av Lena Olin och Peter Andersson. Henrik Norlén och Josefin Ljungman spelar ett ungt par som hamnar i deras väg en sen natt. Regissör är Tommy Berggren som själv spelade i Europapremiären av pjäsen på Dramaten 1963 i regi av Ingmar Bergman.

Krapps sista band

Dramaten, Målarsalen

13/10 Monodramat "Krapps sista band" skrevs 1958 av det absurda dramats mästare och sedermera nobelpristagaren Samuel Beckett. Skådespelaren Jan Malmsjö är ensam på scenen i rollen som Krapp, men har en dialog med röster från hans alla åldrar.

Dracula

Operan

23/10 Lagom till Halloweentider har Operan i Stockholm urpremiär på en nyskriven skräckopera, där den evige vampyren Dracula har en huvudroll. Elisabeth Meyer gestaltar Mina, som förälskar sig i honom, Sanna Gibbs har rollen som Lucy och Ola Eliasson har rollen som Dracula. För musiken står den internationellt erkända tonsättaren Victoria Borisova-Ollas.