På lördag blir det akustisk smygpremiär i Bälinge församlingsgård medan huvudkonserten framförs på Reginateaterns scen på söndag.

Publiken kan räkna med att få höra låtar av idel kvinnliga kompositörer, bland andra Joni Mitchell, Cyndi Lauper, Dixie Chicks och sist men inte minst Elise Einarsdotter.

Att kvinnokören Cikada samarbetar med Elise Einarsdotter känns mycket positivt, berättar Ingela Linde, körens ledare.

Artikelbild

| Pianist och kompositör. Elise Einarsdotter samarbetar med Uppsalakören Cikada.

– Elise och jag har träffat på varandra flera gånger genom åren, och jag tycker jättemycket om henne som musiker och tonsättare. Eftersom det blev så att vi höll oss till kvinnliga tonsättare föll det sig naturligt att ta in en kvinnlig pianist också, säger hon.

Det är Ingela Linde som har arbetat fram konsertprogrammet, valt musik och arrat låtarna så att de passar för kör. Men många av körmedlemmarna har också varit engagerade i allt från koreografi till scenografi.

Joni Mitchell förknippar man ju inte med körmusik i första hand?

– Nej, man får göra något nytt av det. Vi sjunger till exempel en egen variant av hennes "Both sides now", en låt som Joni Mitchell själv gjort i olika versioner.

Ingela Linde påpekar också att Cikada sällan jobbar med traditionell körmusik utan i stället satsar på att göra egna tolkningar av musik som inte förknippas med körer i första hand.

Det blir också en tolkning av Cyndi Laupers monsterhit från 1983, "Time after time". Cikada gör den svenska versionen "Var inte rädd" med text av Kristina Lugn. Countrygruppen Dixie Chicks låt "Not ready to make nice" är en annan låt som Ingela Linde valt ut. Låten från 2006 handlar om kontroversen ett par år tidigare då Dixie Chicks tog avstånd från USA:s invasion i Irak och gick till angrepp på president George W Bush. Efter det hamnade gruppen i blåsväder och var länge bannlyst på många radiostationer.

"Not ready to make nice" passar väl in i konsertprogrammet som bland annat handlar om att vikten av att vägra foga sig och vara snäll i alla lägen.

– Det gäller att inte deppa ihop och ge upp trots att världen ser ut som den gör. Vi vill peppa människor och ge energi till alla som kommer till konserten, säger Ingela Linde.