– Skivorna skiljer sig en del från varandra, bland annat för att låtarna till "Purge" skrevs under en lång period, medan nya skivan enbart innehåller musik som jag skrivit under det senaste året, säger Louise Lemón.

Hon berättar att det varit en fin upplevelse att skapa musik med ett tydligt fokus och mål – och dessutom på kortare tid.

– Jag var väldigt säker på vilken typ av låtar jag ville skriva och vilken sorts platta jag ville göra den här gången.

Artikelbild

| Louise Lemón är albumaktuell med "A broken heart is an open heart".

Louise Lemóns vision var att det skulle låta snyggt och producerat men med en tydlig live-nerv. Producenten Randall Dunn, som tidigare jobbat med bland annat doom metal-band, har också betytt en hel del för soundet på "A broken heart is an open heart".

– Vi spelade in det mesta live i studion och gjorde inte så många omtagningar. Det gjorde att soundet inte blev helt blankpolerat utan lite skitigt.

Louise Lemón komponerar oftast sittande hemma vid pianot. När hon har material som är tillräckligt färdigt samlar hon sitt band – och låtarna växer fram. Resultatet blir musik som absolut inte är svår att ta till sig men ändå ligger en bit utanför mittfåran. Sångerna är oftast majestätiskt uppbyggda med mörka, dova färger i paletten. Louises uttrycksfulla och starka röst ligger långt fram i produktionen.

"Death gospel" är en term som använts för att beskriva hennes musik.

– Det var en recensent som beskrev genren så efter en spelning. Jag tycker att det är en bra etikett och en poetisk beskrivning av min musik och mina texter.

Inspirationen kommer främst från känslor och personliga upplevelser som varit starka och kanske rent av gjort ont. Musikaliskt inspireras hon av många olika genrer, inte minst instrumental musik. Inför arbetet med nya plattan har hon lyssnat mycket på exempelvis Fleetwood Mac.

Uppsala är fortfarande hennes bas även om det på senare år blivit några längre utlandsvistelser också, bland annat i Barcelona. Faktum är att hennes musik fått större uppmärksamhet i länder på kontinenten än i Sverige.

– Jag har fått fina recensioner i utländsk press och har nog fler lyssnare utomlands. Men målet är förstås att få ett genombrott här i Sverige också, säger hon.

Närmast väntar lansering av albumet och en turné i Danmark, Norge, Holland och så småningom även i Sverige. Någon spelning i Uppsala finns inte inplanerad just nu.