Säger man folkmusik tänker många på dansdängor på fiol och dragspel men enligt Daniel Dluzewski är det lika förenklat som att förklara rock som trummor och elgitarr. Jag träffar honom och brodern Gabbi Dluzewski i replokalen i Håga bycentrum. Tillsammans med systern Natasja Dluzewska och Säde Tatar bildar de folkmusikgruppen Fränder som spelar modern folkmusik baserad på svenska och estniska traditioner.

– Man kan beskriva vår musik som akustisk med rockattityd. Folkmusik kan vara allt från medeltida ballader till Ale Möller, som gör precis vad han vill, säger Gabbi Dluzewski.

Ale Möller trio med en hemlig gäst är en av akterna som gästar festivalen Fränder och vänner. Det är medlemmarna i Fränder som har tagit initiativ till att ge Uppsala en folkmusikfestival, något de har saknat. Trots att de har turnerat i länder som USA och Japan blir Fränders festivalspelning första tillfället att höra dem live på hemmaplan sedan albumdebuten 2017. De upplever att deras genre är mer nischad än vad den skulle behöva vara.

Artikelbild

| Nina Grigorjeva och Sandra Berggren i duon Våtmark som spelar snuskvisor.

– De flesta som lyssnar på folkmusik spelar också. Det finns mycket nörderi i genren, säger Daniel Dluzewski.

Samtidigt händer det ofta på Fränders konserter att folk kommer fram och säger att de inte brukar gilla folkmusik men ändå uppskattar det de gör. Det tolkar bröderna Dluzewski som att det finns potential för den svenska folkmusikscenen att växa.

– Vi vill inte bara spela för varandra. Vi behöver ha samtal om hur vi ska visa folkmusikens bredd. Jag tror att det går. På 60- och 70- talen var det en stor folkmusikvåg som nådde utanför nördkretsen, säger Gabbi Dluzewski.

Fränder och vänner är tänkt att bli början till en rörelse där olika generationer av folkmusiker kan mötas. Förutom torsdagens evenemang i Parksnäckan är en festival i Håga by, som förutom konserter kommer att ha inslag av konferens och samtal kring folkmusiken i Sverige, inbokad i mars 2020. Kent Wennman från föreningen Kulturhjältarna, som arrangerar evenemang både i Kulturoasen i Håga by och i Parksnäckan, har stöttat projektet hela vägen.

Artikelbild

| Annika Hammer och Vega Nordkvist bildar duon Vega & Nika.

– Marsfestivalen var faktiskt ursprungsidén. Det var Kent som tyckte att vi måste göra något i Parksnäckan också. Målsättningen är att ha två årliga festivaler, säger Gabbi Dluzewski.

Till sommarens festival har de bokat sina egna favoritband. Förutom Ale Möller trio, med ett musiklandskap grundat i flera olika traditioner, kommer ytterligare en trio av ledande svenska folkmusiker, Boot, samt två duor som är mindre kända. Vega och Nika spelar traditionell svensk folkmusik på piano och fiol och Våtmark sjunger snuskvisor - också en tradition, men tabubelagd.

Artikelbild

| Boot består av Hållbus Totte Mattsson, Ola Backström och Samuel Långback.

– De låter väldigt "traddiga" men med helvilda texter. En väldigt rolig sättning, säger Gabbi Dluzewski.

– Vi vill helt enkelt ge vidare den musiken vi själva gillar till en bredare publik och ge band som inte syns så mycket chansen. På festivalen i mars blir det även utländska artister, säger Daniel Dluzewski.

Artikelbild

| Ale Möller, Mats Öberg och Olle Linder kommer att ha med sig en hemlig gäst.

Alla som gillar musik kan ha utbyte av festivalen i Parksnäckan, menar de. Akterna är musiker i elitklass som dessutom vet hur man gör en bra show.

– Förr fanns folkmusiker mest i bakgrunden på dansgolv men i dag har de blivit väldigt bra på det sceniska med mycket roliga historier. Många är ute och spelar jämt, till skillnad från i rockvärlden är det vanligt att leva på musik, säger Gabbi Dluzewski.

Artikelbild

| Fränder är bandet som ligger bakom Uppsalas nya folkmusikfestival.

Fränder och vänner äger rum i Parksnäckan 15 augusti.