Hasse & Tage – en kärlekshistoria

6/9 Dokumentärfilmaren Jane Magnusson, som förra året hyllades för dokumentären "Bergman – ett år ett liv", berättar om en trettioårig vänskap mellan komikerna Hasse Alfredson och Tage Danielsson. De var verksamma som mest medan det svenska folkhemmet byggdes upp. För första gången öppnar familjerna Alfredson och Danielsson sina arkiv och ger en exklusiv åtkomst till deras egna berättelser, fotografier och inspelningar.

And then we danced

Artikelbild

| Oväntad kärlek i dokumentären "Josefin & Florin".

13/9 Sveriges nyligen utsedda Oscarsbidrag är en film om dansare inspelad i Georgien och med georgiska skådespelare. En ung dansare blir förälskad i en annan ung dansare och hela deras tillvaro sätts i gungning då homosexualitet inte är accepterat i det landet. Levan Akins drama hyllades stort vid världspremiären i Cannes i våras och filmen har skördat flera priser sedan dess.

Downton Abbey

13/9 Vilken tur att det inte var helt slut på tv-serien och kostymdramat "Downton Abbey"! De flesta av de välkända karaktärerna återkommer nu i långfilmsformat och filmens handling utspelas 1927. Det brittiska godset överraskas av att de ska få ett kungligt besök och måste hantera utmaningarna som följer av det, från köket upp till de fina salongerna. Som vi väntat på Maggie Smiths ampra kommentarer. Intriger i vackra kläder och brittisk lantgodsmiljö är att vänta.

Josefin & Florin

20/9 Biopremiär för en av Uppsalafilmaren Ellen Fiskes dokumentärer. Den handlar om när den 22-årige tiggaren Florin från Rumänien träffar den 38-åriga singelmamman Josefin från Halmstad utanför en mataffär. Kärlek uppstår direkt mellan dem och vi får följa hur deras kärlekshistoria utvecklas under ett par år i ett svenskt samhälle.

Ad Astra

20/9 Existentiell rymdthriller med Brad Pitt om sökande efter svaret på hemligheter som hotar vår planet. Pitt spelar en astronaut som reser i rymden för att leta efter sin försvunne far, gestaltad av Tommy Lee Jones. Denne har ägnat sig åt experiment som rubbat hela vårt solsystem. Superrealistisk rymdfärd utlovas av regissören James Gray.