– Jag sätter ofta penseln mot duken och börjar måla utan att riktigt veta hur slutresultatet kommer att bli, berättar hon för UNT ett par dagar före vernissagen i Uppsala konstnärsklubbs lokaler i Å-huset vid Walmstedska gården.

Att skapa i ateljén är för henne en lustfylld syssla som ger både lugn och extra energi. Ofta har hon en handfull tavlor som hon jobbar parallellt med.

– Det är svårt att sätta ord på vad som händer när jag målar. Mina sinnen öppnas, kanske man kan säga.

Artikelbild

| Sofie Stenberg ser fram mot sin första separatutställning på många år. De tavlor som ingår i "Omgivningar" har hon målat under det senaste året.

Sofie Stenberg arbetar i olja och målar oftast på duk men även direkt på plywood. De tavlor som ingår i utställningen är i alla möjliga storlekar, från smått till riktigt stort.

Det kanske mest imponerande verket, "Pojke i landskap", är 250 centimeter brett och föreställer en pojke som sitter i ett landskap som på ett sätt känns bekant men också ger ett drömskt intryck. Att det skulle röra sig om Sverige vill Sofie Stenberg varken dementera eller bekräfta.

– Jag är ju uppväxt i Alunda och bor sedan nästan tio år i Danmark utanför Uppsala, så visst kan det finnas inslag som känns uppländska. Men det kan lika mycket röra sig om ett inre landskap, säger Sofie Stenberg.

Tavlorna i utställningen föreställer uteslutande landskap målade i dova kulörer, ofta uppbyggda av färgfält. I de flesta motiven finns bortvända eller inåtvända barn avbildade. Ansiktena är sällan tydliga – i den mån de överhuvudtaget är synliga.

Artikelbild

| "Jag kan rita"

– Jag har tre barn som ibland får finna sig i att stå modell för skisser eller foton som jag utgår från när jag börjar måla i ateljén. Men man kan inte säga att jag avbildat dem – det är inte dem man ser på de färdiga tavlorna, säger Sofie Stenberg.

Hon är utbildad på Wiks folkhögskola och Konstfack i Stockholm. Ateljén finns hemma i villan i Danmark. Sofie Stenberg ägnar sig inte bara åt måleri utan driver även en egen firma med inriktning på konst, arkitektur och design. Utställningen "Omgivningar" pågår fram till och med 27 januari.

Artikelbild

| "Landskap inom räckhåll"

Under samma period 12–27 januari visas verk från en annan medlem i Uppsala konstnärsklubb, Dirk Fock, på Galleri 1 i grannhuset i Walmstedska gården. Hans utställningen heter "Vattenlekar" och omfattar 19 inramade akvareller – nio porträtt samt tio landskap och andra motiv.