Konst Hans Gedda

Karaktärer

Bror Hjorths Hus

Artikelbild

| Gå vidare till Gå. Världshandelsmonopol. En klassiker av Öyvind Fahlström från 1970.

14/10 Betänk hur oändligt många fotograferade ansikten som flashar förbi i era respektive flöden. Betänk sedan svårigheten i att gestalta människor på ett sätt som gör att betraktaren också minns bilden och inte bara den porträtterade. Fotografen Hans Gedda brukar på goda grunder beskrivas som en av landets främsta när det handlar om just porträtt. På Bror Hjorths Hus visas några av de mer ikoniska, samt en samling inte närmelsevis lika kända teckningar som kan bli spännande att se.

Samling i förvandling

Tema: Grafik

Uppsala konstmuseum

21/10 Att Uppsalas konstmuseums samling inte är något att hänga i påskriset och knappast värdig att centrera en museiverksamhet kring har varit något av en truism bland Uppsalas konstintresserade i decennier. Jag har själv slagit fast något åt det hållet både en och flera gånger. De senaste åren har museet emellertid arbetat aktivt med att visa och formulera sig kring samlingen som, hrm, faktiskt har fler ljuspunkter än några av oss kanske insett. Nu har turen kommit till grafiken, som belackarna har anmärkt extra mycket på. Kanske dags att få en knäpp på näsan.

Manipulera världen

Aktivera Öyvind Fahlström

Moderna museet

21/10 Öyvind Fahlström var en människa som inte gillade att ha tråkigt. Det är åtminstone något man kan gissa sig till genom att betrakta hans verk, som liksom spritter och ständigt är på väg att bli något annat än det först verkar vara. Med höstens stora satsning vill Moderna museet lyfta fram det manipulativa draget i föregångaren Fahlströms konst och smäller till med en diger samling stora samtida konstnärskap med en bred internationell förankring, bland dem Hito Steyerl, Sirous Namazi och Harun Farocki. Det är svårt att sia om hur utställningen blir, vilket är ett lovande tecken på att Fahlströms manipulationer går igen.

Paula von Freyman

Galleri 1

21/10 Det finns något befriande otidsenligt över Uppsalakeramikern Paula von Freymans arbete. Men så har hon också arbetat sig igenom många lager av trender. På Åhuset blir det sannolikt en utgrävning i allt det som under åtskilliga år har producerats i en studio bara meter från utställningsrummet, från murrigt stengods till framtida fossiler.

kultur@unt.se