Jazz & klassiskt Ellen Nisbeth & Bengt Forsberg

Missionskyrkan

9/10

Artikelbild

| Viola. Ellen Nisbeth tar med sig Bengt Forsberg till Konserthuset.

Nyligen kom deras hyllade album "Let beauty awake", där UNT skrev bland annat "Det här är underskön musik med lagom mycket törnen och sälta för att inte bli insmickrande. Nisbeths känslovibrerande viola gifter sig helt med eminente Bengt Forsbergs stadiga pianooch skapar tillsammans ett mycket stämningsmättat album".

Uppsala Internationella Gitarrfestival

Konserthuset

11-15/10 En av årets begivenheter, mängder av gitarrister på en och samma plats. Från inledande gitarrorkestern Sinfonity till avslutande flamencogitarristen Robert Robi Svärd med gäster är det full fart i kuben. Frank Gambale, Los Angeles Guitar Quartet, Miriam Aida, Igor Presnyakov och många fler visar hur en sträng ska stämmas.

Maria Schneider & Bohus Big Band

Konserthuset

18/10

Bohuslän Big Band har denna gång sällskap av Grammyvinnaren Maria Schneider. Tillsammans kommer de att framföra helt nya kompositioner och arrangemang av Maria Schneider, vars musik brukar beskrivas som majestätisk, suggestiv, magisk - och helt unik. Bland hennes förebilder och mentorer hittar vi legender som Gil Evans, George Russell och Bob Brookmeyer.

Lisas

Uppsala Konstmuseum

19/10 Lisa Rydberg på fiol och Lisa Eriksson Långbacka på dragspel liknar kanske till sättningen en välbekant folkmusikduo, men är i praktiken något helt annat. De tar avstamp i barock, tango och indiepoparrangemang. Som sessions- och turnémusiker har de breda erfarenheter som går långt utanför folkmusiksammanhangen. Den första gemensamma skivan ”Fiddle & accordion conversations” är helt fantastisk!

Oktoberstämman

Konserthuset

28/10 Oktoberstämman är en av årets höjdpunkter i Uppsala Konsert & Kongress. I tolv timmar pågår musiken och dansen oavbrutet i Uppsala Konsert & Kongress många salar, i foajéer och restauranger. Förutom eget "buskspel" och annat smått och gott bjuder stämman på tre artister av rang: "husockupanten" Martin Hederos riktar fokus mot folkmusiken och har bjudit in Lena Willemark och Mats Berglund.