Två söndagar i rad (11 och 18 november) kommer Caroline Donath till Reginateatern i Uppsala med sin föreställning "Axel von Fersens charmkurs". I den lär hon ut tips och tekniker som ger framgång i både kärleks- och sällskapslivet. Enligt Caroline Donath, dramatiker, röstcoach och skådespelare, finns det mycket som vi nutida människor kan lära oss av 1700-talscharmören.

– Axel hade en helt egen sorts charm som inte handlade om att smila in sig. Han var väldigt diskret och lyckades genomföra sina många kärleksaffärer snyggt och elegant. Att han fick så många kvinnor på fall berodde också på att han planerade och ansträngde sig hårt. Han skriver också om vikten av att ibland "anlägga en nöjd och likgiltig min" även om man bubblar av känslor inombords.

Intresset för Axel von Fersen väcktes 2004 när Caroline Donath som nybliven Miss Earth Sweden (skönhetstävling) skulle resa till Nigeria och sökte efter något att läsa på flygplatsen. Valet föll på Herman Lindqvists biografi "Axel von Fersen". Efter att ha läst den började hon identifiera sig med honom och plöjde allt hon kom över, bland annat Axel von Fersens dagböcker.

Artikelbild

| Caroline Donath och föremålet för hennes dyrkan - Axel von Fersen.

– Jag blev uppslukad av honom. Lite senare gjorde jag min första föreställning "Jag är Axel von Fersen" där jag växelvis spelar mig själv och Axel.

Mottagandet för både den föreställningen och "Axel von Fersens charmkurs" har varit varmt. Därför turnerar Caroline Donath även med en uppföljare, "Axel von Fersens charmkurs platinum edition", där hon ger ännu fler tips och råd.