Film Blade runner 2049

5/10 35 år har gått sedan premiären av Ridley Scotts ikoniska "Blade Runner". Den storslagna skildringen av en alternativ framtidsvärld har skrivit in sig i filmhistorien för evigt. Det är med både bävan och lust som vi kan se fram emot en uppföljare i regi av "Arrival" -regissören Denis Villeneuve.Det är svårt att lyckas med uppföljare, men det här stoffet är alldels för kittlande. Harrison Ford möter Ryan Gosling i ett generationsbyte som replikant-jägare, Blade runner. Replikanterna, som är en sorts superavancerade robotar, är fortfarande i farten men de har utvecklats än mer.

Winnerbäck – ett slags liv

Artikelbild

| Svensk jordbruksbygd på 1970-talet är motivet för filmen "Korparna" som har premiär i oktober.

6/10 Nu firar Winnerbäck 20 år som artist, trots att han knappt hunnit fylla 40. Denna dokumentär vill sammanfatta en osannolik musikkarriär. I filmen medverkar också Rolf Lassgård, Per Gessle och Melissa Horn. Regissör och producent är Øystein Karlsen, som bland annat står bakom tv-serierna "Dag" och "Lilyhammer". Han har till exempel lånat ut kameran till Winnerbäcks fru, så att hon ska kunna filma artisten mer privat.

Korparna

13/10 Prisbelönta fotografen och dokumentärfilmaren Jens Assurs spelfilmsdebut är en filmatisering av en Augustprisvinnande roman, Tomas Bannerheds "Korparna". Handlingen utspelas i jordbruksbygd på 1970-talet. Sköra drömmar står mot jordnära plikt för bonden Agne, gestaltad av Reine Brynolfsson. Valter Skarsgård spelar sonen som förväntas ta över gården. Och det talas redan om Guldbaggenomineringar för filmen.

50 vårar

13/10 Medelåldersfeelgood i fransk relationskomedi om Aurore, spelad av Agnes Jaoui som själv har regisserat ett antal franska komedier tidigare. Livet har kört ihop sig lite för Aurore som är 50 år, nyskild, arbetslös och snart mormor. När hon av en händelse springer in i sin gamla ungdomskärlek bestämmer hon sig för förändringar för egen del.

Loving Vincent

20/10 En säregen biografi-animation där Vincent Van Goghs egna målningar har varit förlaga till filmens bilder. Den har kallats världens första helt oljemålningsanimerade film. 150 konstnärer har producerat en oljemålning för var och en av filmens 65 000 bildrutor. Filmen handlar om målarens liv, eller snarare slutet av det. Begick han verkligen självmord, eller var det något annat som hände?