Rod Stewart på Borgen låter ungefär lika sannolikt som Beatles på Upplands nation eller Bob Dylan på Liljekonvaljeholmen. Men det finns faktiskt bildbevis från konsertkvällen tack vare musikprofilen Anders Folke, aktiv i Musikforum under flera decennier.

– Jag var 19 år då och brukade inte fotografera så ofta eftersom det var dyrt med film. Men den här kvällen hade jag med kameran, berättar Anders Folke som då och då jobbade i köket och serveringen på Borgens konsertlokal i nuvarande Alfvénsalen.

Bilderna han tog visar en 23-årig Rod Stewart som på den tiden var nybliven sångare i Jeff Beck Group. Vem som var stjärnan i bandet framgår av gruppnamnet.

Artikelbild

| Så här såg det ut när Rod Stewart och de andra i Jeff Beck Group uppträdde i Borgen.

– Jeff Beck hade gjort sig ett namn som en riktigt skicklig gitarrist. Det fanns många hippies i Uppsala på den tiden och de älskade låtar som ”Beck's Bolero”. Rod Stewart var det inte många som kände till.

En titt i Upsala Nya Tidnings arkiv ger honom rätt. Första gången britten omnämns i UNT kallas han ”en sångare vid namn Rod Stewart. Han verkar gilla att sjunga svängiga saker som t ex gamla Jailhouse Rock”. Det klippet är från 30 september 1969.

Anders Folke minns inga detaljer från konserten för 50 år sedan, men han kommer ihåg att den var riktigt bra. Och han minns förstås händelserna i köket före konserten. Det var då han fick rycka in med nål och tråd för att undsätta Rod.

– Han hade extremt tajta byxor och var tvungen att sy ihop dem i midjan för att allt skulle fungera. Det mesta gjorde han själv, men de sista varven behövde han hjälp med.

Artikelbild

| Rod Stewart lånade Anders Folkes kamera och tog ett fint porträtt av Uppsalaynglingen i tidsenlig modsfrisyr.

Anders Folke minns Rod Stewart som en trevlig kille som drack te och skämtade. Även resten av gänget med Jeff Beck i spetsen var öppna och pratsamma. Anders fotograferade Jeff Beck när han rakar sig och inte minst Rod Stewart som med full koncentration syr ihop jeansen. När allt var på plats och Anders Folkes insats med nålen och tråden var över kontrade Rod Stewart med att låna kameran och fota Anders i tidstypisk modsfrisyr.

– Jag måste ha gjort någon sorts intryck på honom. När jag såg honom och Jeff Beck Group i London i juni samma år fick han syn på mig i publiken och ropade ”my friend from Sweden”, säger Anders Folke och skrockar.

Artikelbild

| Ryktena om musikernas vilda framfart i Uppsala har överdrivits, enligt Anders Folke. Här ses Jeff Beck, John Wood och Rod Stewart bläddra i Bildjournalen. Rod dricker te och på bänken står en urdrucken Trocadero.

Faktum är att Rod Stewart återkom till Uppsala 1970, då med sin nya grupp Faces. Den 14 februari det året ryckte gruppen (marknadsförd som Small Faces) in som ersättare för Humble Pie som tvingats lämna återbud. Den gången stod Roddan på V-Dalas scen.