Det var var som om något nytt uppstått över en natt. Så kändes det när poddarna liksom tog över men så var det förstås inte. Fortfarande år 2015 visste inte hälften av svenskarna vad en podd var. Det visade undersökningen ”Svenskarna och internet” som görs av Internetstiftelsen i Sverige. Numera verkar Internetstiftelsen ha tagit bort den frågan i sina årliga undersökningar.

År 2015 lyssnade 29 procent av alla som har internet på podd. I fjol hade siffran ökat till 51 procent och av dem lyssnade var femte regelbundet. Exakt startdatum är svårdefinierat. År 2004 omskrevs poddsändningar i brittiska "The Guardian", det kan ha varit för första gången. I Sverige kom det stora genombrottet år 2006.

En podd, poddsändning, podradio eller podcast – oavsett vilket namn man använder så kan den vara en alldeles underbar upplevelse. Speciellt för alla som gillar att lyssna på andras samtal som inte är nedklippta till sekunder eller några få minuter. En av de första svenska poddarna som slog stort var ”Värvet” och utmärkande för den var just att de intervjuade kändisarna fick prata till punkt.

I en podd flyter ofta samtalet på. Snacket tillåts ta kringelkrokar och vara både personliga, smarta och ofta lite nördiga. Men det är inget tvång. Poddar kan vara objektiva, redovisande och fulla av kalla fakta. Amerikanska ”Serial podcast” som handlade om verkliga brott blev stilbildande för true crime-poddarna.

Den vanligaste formen är att två personer pratar, de kan vara allt ifrån helt överens till fullkomligt oense. Inget är bättre eller sämre, inget är en given succé.

En podd är alltså ett pratglatt radioprogram, som sänds via internet, går att ladda hem och som lyssnarna kan prenumerera på. Ofta kommer ett nytt avsnitt i veckan. Bra ljudkvalitet är viktigt, fast det vet inte alla som gör sin egen podd.

Att göra en poddsänding är relativt enkelt och kräver ingen dyr teknik förutom en bra rund mikrofon. Det är en förklaring till att det finns så himla sköna poddar att lyssna på. Därför ska jag, som lyssnar galet mycket på radio, göra vad jag kan för att skilja agnarna ifrån vetet, och guida i poddjungeln därute. Här och nu börjar jakten på poddar värda att lyssnas på. Häng med på lördagar.