Vad betyder då intermittent förstärkning? Jo, ett slags besatthetens magiska trollformel. Om du någon gång varit olyckligt kär kan du skylla på just det. Du kanske dejtade och sen messade du frågan om ni skulle ta en fika, men fick svaret: tack men nej tack. Förtvivlad lät du tiden gå och messade igen. Du fick inget svar. Du tänkte att ditt mess kanske försvunnit i cyberrymden och skickade ett till. Du fick ett positivt svar.

Då är risken att du kommer fortsätta messa den personen länge, länge. Och det handlar förstås inte bara om kärlek utan hela spelindustrin jobbar enligt den principen. Portionera ut småvinster och hoppet om miljonvinsten kommer leva; även om du vet att sannolikheten är nästan noll.

Podden ”Dumma människor” med Lina Thomsgård (grundare av Rättviseförmedlingen, programledare för Kobra och chef för Stockholms kvinnohistoriska museum) och psykologen Björn Hedensjö handlar om förklaringar till automatiska beteenden som vi alla har men inte lika många känner till.

Podden har fint flyt i samtalet. Den har hög ljudkvalitet och inget småprat. Att de inte avbryter varandra gör lyssnandet enkelt. Roliga och sorgliga ljudklipp från verkligheten blandas med psykologiska forskningsresultat.

Nackdelen med ”Dumma människor” är att den är beroendeframkallande. Jag måste bara få veta varför rövhattar är olämpliga att anställa eller varför vi älskar när kompetenta personer gör misstag.