Fira gÀrna Pippi, men glöm inte Annika

Alla kan inte vara som Pippi LÄngstrump. NÀr första Pippi-boken fyller 75 Är, glöm inte att fira Annika ocksÄ, skriver barnbokskrönikören Matilda Nilsson, som lÀst Linda Skugges kommande sjÀlvhjÀlpsbok.

Tommy och Annika gör Pippi till en bÀttre person - och vice versa, skriver Matilda Nilsson. PÄ bilden syns Inger Nilsson, PÀr Sundberg Maria Persson och Benno Sterzenbach som Pippi LÄngstrump, Tommy och Annika Settergren och en poliskonstapel under filminspelningen av "Pippi pÄ rymmen" 1970.

Tommy och Annika gör Pippi till en bÀttre person - och vice versa, skriver Matilda Nilsson. PÄ bilden syns Inger Nilsson, PÀr Sundberg Maria Persson och Benno Sterzenbach som Pippi LÄngstrump, Tommy och Annika Settergren och en poliskonstapel under filminspelningen av "Pippi pÄ rymmen" 1970.

Foto: Jan Collssiöö/TT Bild

Kulturkrönika2019-09-28 10:00

"Var flickan till höger" stĂ„r det pĂ„ en kĂ€nd meme till ett foto av en rad med balettflickor. Fem flickor i tyllkjol vid balettstĂ„ngen, varav en flicka hĂ€nger upp och ned. Det Ă€r hon som Ă€r flickan till höger, hon som du bör vara. 

UnderförstÄtt: var inte som de andra smÄ ballerinorna, de som stÄr med balettskorna pÄ jorden. Men varför kan man inte vara vilken av flickorna man vill? Var ett barn, var dig sjÀlv. Du mÄste inte hÀnga i knÀveck för att vara det.

NÀsta Är fyller Astrid Lindgrens första bok om vÀrldens starkaste tjej, Pippi LÄngstrump, 75 Är. Att vara en Pippi-tjej Àr just att vara den dÀr flickan, hon till höger. Pippi Àr den mÀrkvÀrdigaste flickan som Tommy och Annika nÄgonsin trÀffat. Hon gör nÀstan inget som "man ska". Inom barnlitteraturen Äterfinns Pippi lite varstans. Den knasiga flickhjÀlten som gÄr sin egen vÀg.
Lisa i bokserien "Handbok för superhjĂ€ltar" Ă€r en slags modern Pippi LĂ„ngstrump, enligt bokförlaget RabĂ©n & Sjögren. SjĂ€lv har jag anvĂ€nt jĂ€mförelsen om Elin Eks barnbokskaraktĂ€r Athena. 

Att vara en nutida Pippi Àr bra. Precis som att vara balettflickan till höger.

Ett videoklipp, som ocksÄ blivit viralt, visar en 5-Äring som rockar loss under ett sÄngupptrÀdande i en kyrka. Hon stjÀl showen, men min blick dras till flickan intill. Hon som har hÀnderna och ett gosedjur för ansiktet och som inte visar sig en enda gÄng under det mer Àn tre minuter lÄnga klippet. SkÀms hon över sin kompis?

Är hon bara blyg eller varför gömmer hon sig? 

Och duger det inte att vara som hon?

Krönikören och författaren Linda Skugge tycker att Pippi-idealet blivit en norm i samhÀllet och att hon som Àr ordningsam Àr den som hamnar utanför. "Allt Àr Pippis fel" heter ett kapitel i Skugges kommande bok "Ordentliga mÀnniskor". Hon söker upprÀttelse för alla prydliga flickor som lydigt plockar undan efter sig och packar sin vÀska dagen före. De Àr inte prÀktiga och trÄkiga, de Àr förebilder, menar hon.

Linda Skugge tÀnker sluta skÀmmas för att hon kommer i tid och vara stolt över att hon aldrig missar tÄget.

Hon Ă€r inte Pippi. 

Hon Ă€r trött pĂ„ att försöka vara det. Nu vill hon i stĂ€llet lĂ€ra oss hĂ€rliga, kreativa mĂ€nniskor som kommer för sent till mötet och glömmer mobilen hemma att vara som hon. 

Fast mest av allt tror jag att Linda Skugge vill ha en ursÀkt.

Är du en Pippi-person som slarvar in pĂ„ skolgĂ„rden springande pĂ„ hĂ€st klockan 10 och vĂ€nder upp och ned pĂ„ multiplikationstabellen och lektionen sĂ„ fĂ„r du vara ödmjuk i det. LĂ„t inte ditt upptrĂ€dande fĂ„ nĂ„gon annan att mĂ„ dĂ„ligt. Kör inte bara pĂ„ nĂ€r kompisen gömmer ansiktet i hĂ€nderna av skam.

SjÀlv hade jag aldrig klarat grundskolan utan min egen Linda. Hon som ringde pÄ dörren vid 8, trött pÄminde mig om att nycklarna lÄg i hallen och stod ut med att varje morgon komma för sent till skolan, trots att hon inte fick nÄgot alls för det.
SÄ hÀr tre decennier senare börjar det bli dags att sÀga tack. Tack, förlÄt Linda.

Tror nyckeln till Pippis framgÄng Àr just hennes tvÄ kompisar som ifrÄgasÀtter, stöttar och lyssnar nÀr Pippi kommer med sina roliga pÄhitt.

Annika och Tommy gör Pippi till en lite bÀttre version av sig sjÀlv, precis som hon hjÀlper dem att utmana sina svagare sidor. De Àr alla tre viktiga och vÀrdefulla pÄ sitt sÀtt.

SÄ nÀsta Är nÀr vi firar den evigt unga Pippis 75-Ärs-dag: Glöm inte att fira Tommy och Annika ocksÄ.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!