"Hon var hÄnad för sin frisprÄkighet"

Agnes von Krusenstjerna skrev om psykisk ohÀlsa och sexualitet i sina romaner. Totalteatern gÀstar Uppsala med en pjÀs om henne.

Anna Ehnsiö i den "skog" som utgör scenografi i förestÀllningen  "Agnes" som gÀstar Reginateatern fredag 22 november.

Anna Ehnsiö i den "skog" som utgör scenografi i förestÀllningen "Agnes" som gÀstar Reginateatern fredag 22 november.

Foto: H P Skoglund

Teater2019-11-22 07:00

–  Det började med att jag lĂ€ste Anna Williams stora biografi över Agnes von Krusenstjerna. I den upptĂ€ckte jag ett fascinerande författarskap, med fantastiska romaner lĂ„ngt före sin tid, sĂ€ger Anna Ehnsiö, skĂ„despelare och konstnĂ€rlig ledare av Totalteatern.

Hon Àr född och uppvuxen i Norby, Uppsala. Redan som sjuÄring ville hon fÄ skÄdespeleri som yrke. Under gymnasieÄren pÄ Katedralskolan hade hon Katarina Ehnmark som teaterlÀrare och det spÀdde pÄ teaterdrömmarna ytterligare.

 â€“ PĂ„ hennes lektioner började jag hitta glĂ€djen i att jobba konstnĂ€rligt tillsammans, kollektivt.

 Efter nĂ„gra strökurser pĂ„ Uppsala universitet gick Anna Ehnsiö en förberedande teaterutbildning i Stockholm och sedan en skĂ„despelarutbildning i Paris. Totalteatern startade hon 1991.

Gruppen har sin bas i det vĂ€rmlĂ€ndska Arvika och gĂ€star Reginateatern i kvĂ€ll, fredag, med förestĂ€llningen "Agnes –  ett drömspel om Agnes von Krusenstjerna". Anna Ensiö Ă€r ensam skĂ„despelare pĂ„ scenen, men bakom förestĂ€llningen finns ett helt team, frĂ„n kompositör, till kostymör, ljussĂ€ttare och scenograf. Jo Ehnsiö har regisserat.

–  Hon Ă€r utbildad i Berlin till koreograf och dansare. I sin regi lĂ„ter hon talade partier vĂ€xla med partier med enkla rörelser – jag Ă€r ju skĂ„despelare, inte dansare, sĂ€ger Anna Ehnsiö.

Inledningsvis tĂ€nkte de att förestĂ€llningen skulle heta "Agnes och jag" och fungera som en dialog mellan vĂ„r nutid och författarens samtid (1894 –  1940). 

– Men hennes egna texter Ă€r sĂ„ bra, sĂ„ vi beslutade att förestĂ€llningen skulle basera sig enbart pĂ„ dem, berĂ€ttar Anna Ehnsiö.

–  Mest har vi hĂ€mtat frĂ„n den sjĂ€lvbiografiska romansviten om den androgyna Tony. Men ocksĂ„ klippt ur hennes brev, intervjuer hon gav och andra romaner som hon skrev. Det Ă€r ofta starka och jobbiga texter som kĂ€nns förvĂ„nansvĂ€rt aktuella. Hon var till exempel queer lĂ„ngt före begreppet fanns.

FörestÀllningen hade urpremiÀr 2017 i Arvika. Sedan har den turnerat över hela landet. Anna Ensiö berÀttar att hon bland annat varit pÄ flera folkhögskolor och spelat den.

–  Agnes von Krusenstjerna skrev en del om Ă„ngest och om att hitta sin egen sexualitet, nĂ„got som mĂ„nga unga vuxna pratat om efterĂ„t att de har kĂ€nt igen sig i. 

–  Under sin livstid var Agnes von Krusenstjerna hatad och hĂ„nad för sin frisprĂ„kighet. Men hennes romaner slutar oftast riktigt bra, om Ă€n utopiskt för sin tid.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!