Bryr sig Ulf Kristersson inte om svälten i Jemen?

De senaste veckorna har moderatledaren postat flera instagraminlägg på sin hund. Men inte ett enda om svälten i Jemen. Smaklöst?

Black Lives Matter-rörelsen skapade stort engagemang bland många unga. Nu kritiseras de för att inte visa samma uppslutning i frågor som rör gängvåldet i Sverige.

Black Lives Matter-rörelsen skapade stort engagemang bland många unga. Nu kritiseras de för att inte visa samma uppslutning i frågor som rör gängvåldet i Sverige.

Foto: Jonas Ekströmer/TT

Ledare2020-08-05 15:00
Detta är en ledare. UNT:s ledarsida är liberal.

Nej, naturligtvis är det inte smaklöst. Naturligtvis är man helt bakom flötet om man drar slutsatsen att Ulf tycker att hans egen hund (som förärats med fyra bilder på Instagram den senaste månaden) är viktigare än den fruktansvärda svältkatastrofen som pågått mer än fem år (som han inte postat några inlägg om). Ändå är det förvånansvärt vanligt att stöta på denna typ av resonemang.

Bakgrunden till just denna krönika är en diskussion som uppstått i sociala medier de senaste dagarna efter den tragiska nyheten att en 12-årig flicka skjutit till döds i Botkyrka. ”Jaså ni kunde demonstrera i tusental när en svart man blev dödad av en polis i USA men ni verkar inte bry er när ett svenskt barn blir hänsynslöst mördat”, hävdar en del. En hop riksdagsledamöter och skribenter hejar på. Andemeningen är att Black Lives Matter-rörelsens sympatisörer är hycklare, likgiltiga inför att svenska 12-åringar skjuts ihjäl, eftersom de parallellt inte engagerat sig i frågan om gängvåldet.

När liberaler pratar om symboliska frihetsfrågor som att få röka på uteserveringar, köpa vin i mataffären eller avskaffa monarkin stöter de ofta på en liknande kritik. ”Talande att MUF verkar tycka att energidryck för 15-åringar är viktigare än miljön och mänskliga rättigheter”, har det låtit mer än en gång. Naturligtvis är det också trams.

Om denna logik alltid tillämpas skulle det nästan inte gå att bedriva opinion för någonting. De flesta frågor är ju futtiga i jämförelse med de allra största problemen. Ingen skulle kunna engagera sig för mer stöd till ungdomsidrotten i kommunen eller enklare regler för att ta körkort så länge Kina fortsätter trakassera Hongkong-bor och över 700 miljoner människor saknar rent vatten. Och hur skulle Trafikverket kunna bekymra sig över att 250 svenskar dör i trafiken varje år när trettio gånger så många människor svälter ihjäl varje dag?

Dessutom är det ett väldigt märkligt grepp att kräva att den som engagerar sig i en fråga också måste vara lika engagerad i andra frågor. Black Lives Matter-demonstranterna har uppenbarligen valt att engagera sig mot rasismen och polisvåld mot svarta. Andra engagerar sig för feminism, djurs rättigheter, att staten ska styra människors liv mindre eller att orten man bor i ska anlägga en ny badplats.

Ett ödmjukt förslag till dem som vill se en demonstration mot gängskjutningarna är att själva göra slag i saken (när FHM tillåter) istället för att kräva att andra människor engagerade i andra frågor ska fixa det åt dem. Detsamma gäller förresten dem som har synpunkter på vad MUF inte kampanjar för, vad Ulf Kristersson inte postar på Instagram eller vad pensionärsföreningen i Ragunda som vill ha en ny bingohall inte driver för frågor.

Läs mer om