Inte läge att skönmåla flyktingavtalet

Statsministern borde snarare vara oroad över Erdogans krig.

Erdogans krig leder till fler flyktingar. Löfven borde inte skönmåla EU:s flyktingavtal.

Erdogans krig leder till fler flyktingar. Löfven borde inte skönmåla EU:s flyktingavtal.

Foto: TT/AP Photo/Emrah Gurel

Krönika2019-10-15 06:37
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Statsminister Stefan Löfven borde veta bättre än att glorifiera EU:s flyktingavtal med Turkiet. Erdogan är inte vilken avtalspartner som helst.

Löfven blev märkbart irriterad när Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt i SVT:s partiledardebatt kritiserade flyktingavtalet. ”Det betalas inga pengar till Erdogan!”, svarade statsministern, och hävdade att alla pengar går till skolor, mat och olika insatser för flyktingar.

Men när den Europeiska revisionsrätten undersökte saken visade det sig att nära en miljard euro inte går att spåra. Danska DanWatch gjorde, i samarbete med tidningen Politikken och European Investigative Collaboration, en större granskning och kunde då avslöja att EU finansierat köp av militär utrustning i Turkiet. Enligt ”The Syrian Observatory for Human Rights” har flyktingar dödas när de försökt ta sig från Syrien till Turkiet.

Enligt Aftonbladet betalas hela 16,6 miljarder kronor av EU:s "flyktingpengar" direkt till den turkiska regeringen (15/10). Nog borde Löfven ha bättre koll än vad han gav uttryck för i partiledardebatten.

När nu Erdogan hotar EU med att skicka syriska flyktingar västerut ska man ha i åtanke att det krig som Turkiet har startat kommer leda till betydligt fler desperata människor på flykt. 

Den turkiska milisen FSA har i dagarna till och med avrättat tillfångatagna och avväpnade kurder. En av de avrättade är Havrin Khalaf, en ung kvinnlig politiker som var generalsekreterare för det pro-kurdiska partiet Future Syria. Natos näst största militärmakt begår alltså krigsbrott mot civila och obeväpnade.

Under bara de senaste dagarnas kaos har nära tusen jihadister lyckats fly, och fler lär det bli. När turkiska regeringsrepresentanter talar om att kriga mot terrorister är det inte IS de syftar på.  

För några år sedan avslöjade den turkiska dagstidningen Cumhuriyets chefredaktör Can Dundar och tidningens Ankara-chef att det gått vapenleveranser från turkisk underrättelsetjänst till radikala islamister i Syrien. En skandal som hade skakat marken under vilken demokratisk regeringschef som helst, men i Turkiet var det i stället journalisterna som dömdes till långa fängelsestraff.

För kurderna har alternativen stått mellan att hotas av folkmord och ingå avtal för att syriska regeringsstyrkor ska hindra Turkiets framfart. Inte för att diktatorn al-Assad är att lita på, utan för att det saknas alternativ. 

Flera års krig mot Islamiska staten slutar alltså med att det lilla självstyrelse som kurderna skapat smulas sönder. Minst lika osäker är framtiden för kristna, yezidier och andra förföljda grupper.

Stefan Löfven hade kunnat säga några ord om vilken flyktingkatastrof Turkiets brutala krig kommer att leda till. Det är inte läge att skönmåla EU:s flyktingavtal.